AMSTERDAM - Tegen een verdedigend ingesteld Vitesse heeft Ajax het exact 40 minuten moeilijk gehad. Na de 1-0 van Hakim Ziyech volgden kort na rust nog twee treffers en behaalden de Amsterdammers uiteindelijk de zesde overwinning op rij.

Ajax was duidelijk de bovenliggende partij en was constant in de aanval, maar men moest wel uitkijken voor de counters van Vitesse. De Amsterdammers kregen ondanks de Arnhemse verdedigingsmuur veel kansen, onder meer voor Donny van de Beek. Ook Matthijs de Ligt was met een kopbal uit een hoekschop dicht bij de openingstreffer. Vitesse was een keer gevaarlijk toen Buitink op Onana afging, maar Blind greep in met een goede sliding. Vier minuten voor de rust wisselden Tadic en Ziyech van positie en dit had effect. Tadic kreeg de bal voor waar Ziyech om zijn verdediger heen draaide en scoorde.

Meteen na de rust kreeg Dolberg twee kansjes, maar de 2-0 viel toen De Ligt overduidelijk werd vastgehouden bij een voorzet. Tadic benutte de strafschop: 2-0. Drie minuten later was het al 3-0. Matthijs de Ligt kopte een voorzet beheerst binnen. Hierna kwam Vitesse uit de verdedigende stellingen waarna Foor de 3-1 maakte, maar Tadic scoorde opnieuw vanaf elf meter nadat invaller Ekkelenkamp gevloerd was. Vlak hierop bepaalde Darfalou de eindstand op 4-2 en eindigde Vitesse met tien man na een tweede geel kaart voor Bero.

Ajax - Vitesse 4-2 (1-0)
41. Ziyech 1-0
54. Tadic (pen.) 2-0
58. De Lugt 3-0