AMSTERDAM - jax heeft zaterdagavond een simpele en ruime zege behaald op Excelsior. Grote man aan Amsterdamse kant was Klaas Jan Huntelaar die drie goals voor zijn rekening nam. Smet op de avond was het vroege uitvallen van Frenkie de Jong die al na 24 minuten naar de kant moest.

De Jong had hamstringklachten, maar het is nog niet zeker of dit ook consequenties heeft voor de wedstrijd tegen Juventus van komende dinsdag. Ajax had op dat moment al een voorsprong genomen na een mooi lobje van Huntelaar. Met Ekkelenkamp voor De Jong liep de thuisploeg aan het eind van de eerste helft verder uit via een treffer van Tadic en de tweede van Huntelaar na een prachtige aanval en zuivere voorzet van Huntelaar. Op slag van rust wist ex-Ajacied Mounir el Hamdaoui de marge nog te verkleinen.

Toen Tadic na een uur vanaf de strafschopstip de 4-1 kon maken, na een overtreding op De Ligt, was de wedstrijd feitelijk beslist. De derde van Huntelaar en een goal van diens vervanger Dolberg voerden de score verder op alvorens Fortes koppend nog iets mocht terug doen met een 6-2 eindstand tot gevolg.

Ajax - Excelsior 6-2 (3-1)
10. Huntelaar 1-0