AMSTERDAM - Om de kerstboom inzameling beter te laten verlopen dit jaar, pakt de Gemeente Amsterdam het anders aan.


De kerstbomen hebben hun werk gedaan, tijd om te recyclen. Mede door corona hebben meer Amsterdammers genoten van een echte kerstboom, wat nu resulteert in nog meer kerstbomen op straat.

Vorig jaar zijn er veel klachten binnen gekomen over lang rondslingerende kerstbomen en er was onduidelijkheid over wat er met de kerstbomen ging gebeuren. Dit jaar moet het anders. Er zijn door de Gemeente Amsterdam ruim 1000 inzamelpunten gecreëerd. Vanaf vandaag 4-1 t/m 1-2 gaan speciale kerstboom wagens starten met het inzamelen van tienduizenden kerstbomen in Amsterdam. De wagens rijden eigen routes langs de inzamelpunten en halen alleen kerstbomen op. De kerstbomen worden direct naar de Groen Recycling in Amsterdam gereden, waar de kerstbomen door de hakselaar gaan en worden gezeefd. Een groot gedeelte wordt verwerkt tot fijn compost en het overige gedeelte wordt gebruikt voor groene energie voor Amsterdam en andere leuke initiatieven. Het compost wordt in het voorjaar weer gebruikt door lokale hoveniers. Zo wordt de kerstboom 100% hergebruikt.

Naast de 1000 inzamelpunten van de Gemeente Amsterdam, zijn er ook nog lokale initiatieven met bemande locaties inclusief cadeaus. Mede-initiatiefnemer Kerstbomen Amsterdam is terug op het Stadionplein (van 4-1 t/m 9-1 tussen 11-15 uur) om kerstbomen in ontvangst te nemen. In West kan je de kerstboom aanbieden bij Earthlab (8-1, 15-1, 22-1 tussen 11-15 uur). Iedereen die z’n kerstboom bij 1 van deze locaties inlevert, ontvangt een gerecycled product cadeau. Een kamerparfum van dennennaalden, geurkaars of bijenhotel van hout.

Het was duidelijk dat het anders moest. In februari heeft de gemeente, samen met het bedrijf Kerstbomen Amsterdam, gekeken naar een andere aanpak. Het was snel duidelijk dat de stad inzamelpunten nodig had voor een snellere ophaalservice en schonere straten maar ook een duurzame verwerking. Dit is het eerste jaar van de nieuwe aanpak, maar wie een rondje heeft gemaakt door de stad heeft gezien dat er afgelopen weekend al veel kerstbomen op de inzamelpunten zijn neergelegd. Een positief signaal vanuit de stad.

Bied je kerstboom zo schoon mogelijk aan. Om een kerstboom duurzaam te kunnen verwerken is een schone kerstboom van belang. Zorg er daarom voor dat je de kerstboom schoon aanbiedt. Haal dus alles uit de kerstboom, geen overgebleven slingers/ballen, oude verlichting of plastic potten. Zo is de kerstboom ook in Januari nog groen!