AMSTERDAM - De jaarwisseling in de regio Amsterdam-Amstelland is beheersbaar verlopen. Er zijn minder aanhoudingen verricht door de politie dan in voorgaande jaren. De brandweer en de ambulancediensten rukten minder vaak uit voor spoedeisende ritten. Ook zijn de hulpdiensten dit jaar minder gehinderd in hun werkzaamheden en zijn er geen gewonden bij hulpverleners gevallen. Op meerdere plaatsen was sprake van het afsteken van (zwaar) vuurwerk. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, gemeenten en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).


De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was op alle scenario’s voorbereid voor een jaarwisseling die vanwege de maatregelen tegen het coronavirus en het vuurwerkverbod anders dan voorgaande jaren zou verlopen. Er waren extra agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op straat. Onder de regio Amsterdam-Amstelland vallen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Het bestuur van de veiligheidsregio bedankt alle hulpverleners voor hun inzet aan het einde van een zwaar jaar en spreekt hiervoor grote waardering uit.

Ambulanceritten
Door de coronacrisis staat de zorg onder grote druk. Het vuurwerkverbod is ingesteld om de zorg te ontlasten. Dat is gedeeltelijk gelukt, met twee vuurwerk gerelateerde gewonden. Wat uitzonderlijk laag is. Daarnaast zijn er enkele ambulanceritten geweest in verband met alcohol gebruik.

Politie
De politie heeft minder aanhoudingen verricht dan vorig jaar. Bij enkele ordeverstoringen is opgetreden. Op de Osdorper Ban zijn aanhoudingen verricht nadat er vuurwerk richting de politie was gegooid. Er zijn geen agenten gewond geraakt. In Amsterdam Oost zijn op de Molukkenstraat ongeregeldheden ontstaan met zwaar vuurwerk. De Mobiele Eenheid (ME) is daar ingezet. Ook in Uithoorn is de ME ingezet. Daar zorgde een groep jongeren voor onrust. De zware ongeregeldheden van vorig jaar hebben zich niet herhaald. In beide gevallen van inzet ME was de orde snel hersteld. De politie heeft daarnaast in de regio meerdere illegale feesten beëindigd.

Brandweer
De brandweer heeft in de hele regio Amsterdam-Amstelland veel containerbranden geblust gedurende de nieuwjaarsnacht.

Voorlopig beeld
Het beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.