AMSTERDAM - ‘Soms lijkt het of ambtenaren niet in de stad wonen!’ Dit zeggen buurtbewoners en eigenaren van cafés in het Amsterdamse centrum na het zien van een kaart waar de Gemeente Amsterdam/Stadsdeelcommissie Centrum eventueel nieuwe containers wil plaatsen.


Wie Amsterdam kent en de conceptkaart bekijkt ziet dat in de Weteringbuurt/Noorderbuurt toch wel heel aparte plaatsen bedacht zijn om afvalcontainers te plaatsen. Een ‘uitgekozen’ plek is pal voor café-restaurant Hans & Grietje op de Lijnbaansgracht, met een mooi terras dat als het doorgaat, nu gaat uitkijken op afvalcontainers. Terwijl krap 50 meter verderop al een andere ondergrondse containerplek zit.

De 2e plek die opvalt is voor.. het beroemde café Heuvel. Op de hoek van de Prinsengracht/ Spiegelgracht. Als daar een containerplek komt betekent dat nog meer obstructie voor het verkeer van de Spiegelgracht/Prinsengracht en omgeving. Naast dat deze bedachte plek pal voor het terras van dit café is! Dure panden om te huren/ te kopen met dadelijk uitzicht op de te verwachten puinhoop bij die containers.

Sommige mensen denken dat de Gemeente dat doet ‘omdat dan door de sociale controle op een afvalcontainer de gemiddelde puinhoop in de stad bij afvalcontainers minder zullen worden’. (Want elders in de stad wordt gevraagd om cameratoezicht bij containers, red.)

Een wijkraadslid van Wijkcentrum d’Oude Stadt.nl meent ‘Dat ambtenaren te weinig uitgaan in het centrum en de situatie ter plekke niet kennen. Dit is tekentafelpolitiek in plaats van afgestemd met en door de buurt zelf’. De Weteringbuurt /Noorderbuurt is nu met veel mensen tegen de plaatsing van de afvalcontainers.

Belanghebbenden/belangstellenden kunnen meedoen aan digitale meetings met de stadsdeelcommissie/gemeente in januari 2021. Hier, op de website van wijkcentrum d’Oude Stadt, een kaartje en meer informatie https://www.oudestadt.nl/ondergrondse-afvalcontainers/.