AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 5 april, heeft Daan van den Briel, voorzitter van de stichting De Drie Hofjes, de Andreaspenning ontvangen voor zijn bijdrage aan de Amsterdamse hofjes, met name in de binnenstad. Van den Briel ontving deze onderscheiding uit handen van stadsdeelbestuurder Lotte Terwel, tijdens zijn afscheidsdiner.


Van den Briel heeft zich jarenlang ingezet voor de stichting De Drie Hofjes, met als doel het behoud en beheer van twee (voorheen drie) monumentale Amsterdamse Hofjes aan de Elandsstraat (“Veneziahofje”) en Lindengracht (“Suyckerhoffhofje”). Beide hofjes zijn rijksmonumenten. Begin 1900 werden hofjes nog afgebroken. Sommigen zijn maar net aan sloop ontsnapt. Hofjes zijn bijzonder historisch erfgoed, waar Amsterdam trots op is. De meer dan 35-jarige inzet van Van den Briel voor het voortbestaan van de hofjes in Amsterdam was dan ook van grote waarde voor de stad.

Gezicht van de stichting

Van den Briel is al die jaren het gezicht van de stichting geweest. Bewoners konden zowel met praktische zaken als met persoonlijke problemen altijd bij hem terecht. Onder leiding van Van den Briel is de afgelopen jaren de stichting toekomstbestendig gemaakt, door het beheer te professionaliseren en het bestuur meer op afstand te zetten.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.