ABN AMRO ziet dat de vooruitzichten van de woningmarkt weer een stuk positiever zijn. De huizenprijzen zullen in 2024 stijgen. De hypotheekrente is sinds oktober vorig jaar gedaald en zal naar verwachting in 2024 verder dalen.

In 2023 zijn de huizenprijzen met bijna 3% gedaald, dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. Voor het eerst in tien jaar waren de prijzen lager dan in het voorgaande jaar. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van bestaande koopwoningen echter weer.

“De inflatie daalt en de lonen stijgen verder. Doordat er relatief weinig huizen te koop staan, zorgt dit er samen voor dat de huizenprijzen verder omhoog gaan,” zegt ABN AMRO. In 2024 zullen de prijzen met 4% stijgen, voor 2025 verwacht de bank een verdere stijging met 3,5%.

Hypotheekrente daalt verder
De hypotheekrente is de laatste paar maanden fors gedaald. De hypotheekrente met een looptijd van 5 jaar of langer is gedaald met 0,5% in vergelijking met een half jaar geleden. ABN AMRO verwacht dat de hypotheekrente dit jaar verder zal gaan dalen. Deze daling draagt bij aan een betere betaalbaarheid van koopwoningen.

Kopers zullen weer tegen elkaar op gaan bieden
Het aantal woningverkopen zal dit jaar ook weer gaan stijgen. Bij stijgende woningprijzen en lagere hypotheekrentes zullen verkopers eerder een nieuwe woning kopen voordat zij hun huidige woning hebben verkocht. Dit zal leiden tot een snellere verkooptijd. De belangstelling onder kopers zal daardoor toenemen waardoor zij weer eerder tegen elkaar gaan opbieden. Woningen worden weer vaker boven de vraagprijs verkocht met als gevolg dat de gemiddelde vraagprijs weer zal gaan stijgen.

Familiehypotheek kan uitkomst bieden voor starters
Starters op de woningmarkt die op zoek zijn naar een startershypotheek kunnen dit jaar geen gebruik meer maken van de schenkingsvrijstelling. Deze vrijstelling, die voorheen bekend stond als de jubelton, is in 2024 volledig afgeschaft. Starters kunnen nog wel profiteren van de van de familiehypotheek. In Nederland is het namelijk mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij familie of vrienden.

ABN AMRO verwacht dat er dit jaar meer familiehypotheken afgesloten zullen worden.

Bron: ABN AMRO