AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van koploper PSV een dag eerder in Heerenveen. Tegen hekkensluiter NAC won de ploeg van Erik ten Hag simpel met 5-0 en zo nadert men de Eindhovenaren tot vier punten.

Ajax was van meet af aan de betere ploeg, maar toch moest het publiek in de Johan Cruijjff Arena wachten op de eerste goal. Ten Hag had geen concessies gedaan in de opstelling ten aanzien van de wedstrijd tegen Real Madrid. Met name David Neres was opvallend aanwezig en toonde in de openingsfase enkele goede acties. Het dichtst bij een goal was Donny van de Beek die de paal raakte. Dat doelpunt kwam er uiteindelijk vanaf elf meter toen er door de VAR hands werd geconstateerd na een vrije trap van Ziyech. Scheidsrechter Mulder volgde het advies van de videoref, en Dusan Tadic bleef koelbloedig. Nog voor rust wist Mathijs de Ligt met een kopbal de lat te raken waardoor het 1-0 bleef.

Kasper Dolberg kwam in de ploeg voor Schöne en drukte na acht minuten al zijn stempel door met een fraaie hakbal te scoren. Hiermee was het verzet van NAC direct gebroken, en sterker zij hielpen de thuisploeg nog een handje door twee keer de eigen doelman Benjamin van Leer te passeren. Respectievelijk Kastaneer en Palmer Brown gaven het laatste tikje. Tussendoor maakte Tadic vanuit een moeilijke hoek zijn tweede van de middag waardoor de eindstand 5-0 werd.

Ajax - NAC Breda 5-0 (1-0)
38. Tadic (pen.) 1-0
53. Dolberg 2-0
59. Kastaneer (e.d.) 3-0