AMSTERDAM - Kindermuzikant en muziektherapie-deskundige Dirk Scheele maakt zich zorgen over de wegbezuiniging van het muziekonderwijs op de basisschool. Speciaal voor deze jonge doelgroep creëerde hij een nieuwe theatervoorstelling: 'Muziek maken met Dirk Scheele'.


Dirk Scheele over de totstandkoming van zijn nieuwe voorstelling: "Omdat muziekonderwijs veelal wordt wegbezuinigd uit het reguliere basisonderwijs, vond ik het belangrijk om juist nu een voorstelling te maken over muziek en zingen. Een voorstelling om plezier te maken en om kinderen te inspireren en stimuleren om zelf muziek te gaan maken, te gaan zingen en aan te zetten tot beweging".

Dirk is deskundige op het gebied van muziektherapie en kindermuziek. Hij schrijft en speelt al meer dan 25 jaar zijn eigen kinderliedjes. Hij begon zijn carrière als muziektherapeut voor kinderen met een beperking. De liedjes sloegen aan, ook buiten zijn werk. Dirk is immens populair onder de jonge doelgroep van 2-7 jaar. Kinderen kennen hem uit het theater, waar hij wekelijks optreedt. Ook is hij bekend van YouTube, waar zijn video's maandelijks 1,5 miljoen keer bekeken worden. Daarnaast presenteert Dirk een dagelijks programma op kinderzender Nickelodeon. Onlangs ontving Dirk een Koninklijke onderscheiding voor zijn tomeloze inzet voor het welzijn van kinderen via muziek.

Over 'Muziek maken met Dirk Scheele' (2+)
In deze solovoorstelling duiken de kids samen met Dirk in de wereld van muziek. Op een speelse manier leert hij ze van alles over instrumenten als de gitaar en de drums en laat ze ontdekken hoe eenvoudig je zelf muziek kunt maken met simpele voorwerpen. Op woensdag 20 oktober gaat de voorstelling voor peuters en kleuters in première in Paradiso Amsterdam. Daarna is de show in verschillende theaters door het land te zien. Kaarten zijn te koop via de websites van de theaters. Een overzicht van de speeldata is hier te zien.

Om de jonge doelgroep doorlopend te blijven inspireren en stimuleren zal - aanvullend op de voorstelling - op het YouTube-kanaal van Dirk een educatief muziekprogramma te zien zijn, geschikt voor kinderdagverblijven, groep 1 en 2 van de basisschool, gastouders en instellingen.

Albumpresentatie 'Roep in de jungle' – nieuwe voorstelling over klimaatproblematiek

Op woensdag 20 oktober presenteert Dirk Scheele in Paradiso Amsterdam ook zijn nieuwe album: 'Roep in de Jungle'; een bijbehorend album bij de gelijknamige bandvoorstelling die vanaf januari 2022 te zien is in de theaters. In deze voorstelling beleeft Dirk samen met zijn beste vriendje Japie het Apie de wildste avonturen. Ijsbrand de Ijsbeer is hun bijzondere gast in de jungle. Hij vertelt zijn levensverhaal, waarin hij van de Noordpool in de jungle is beland en laat verdrietig weten dat zijn thuis - het ijspaleis - aan het smelten is. Met het liedje 'Stop hou ermee op' (over het laten slingeren van zwerfafval) tikt Dirk op subtiele wijze en op ooghoogte van kinderen het klimaatthema aan. De stem van Ijsbrand de Ijsbeer wordt vertolkt door Hakim Traïda, bekend van onder andere Sesamstraat.