AMSTERDAM - Het Concertgebouw presenteert samen met BNNVARA een muzikaal college over muziek en het brein in tijden van corona. Collega-professoren Erik Scherder en Dick Swaab geven op een muzikaal college waarbij de aandacht wordt gevestigd op de positieve rol van muziek op het brein, in het bijzonder in stressvolle periodes zoals tijdens een lockdown. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de pianist Cor Bakker, bassiste en zangeres Jala Heywood, pianiste Nino Gvetazde, cellist Alexander Warenberg en zangeres Marlies Claasen. Het muzikale college is mede mogelijk gemaakt door het NPO Cultuurmakersfonds en is 3 maart 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2 Extra en via de website en socialmediakanalen van Het Concertgebouw.

Erik Scherder: ‘Het is ongelooflijk wat muziek voor het brein kan doen. Juist nu!’
Erik Scherder presenteerde eerder in Het Concertgebouw verschillende populaire colleges over muziek en het brein. Onlangs benaderde hijzelf vanuit zijn rol als ambassadeur van het Nederlands Herseninstituut Het Concertgebouw voor dit college. Samen met Dick Swaab plaatst hij de ontwikkeling van het brein en de invloed van muziek daarop in de actualiteit. Scherder: ‘In ons college nemen we de mensen mee langs de ontwikkeling van het brein. Een ontwikkeling die nu anders loopt dan normaal, door alle coronamaatregelen. Wat is de rol van muziek in die ontwikkeling? Die rol kán ontzettend groot zijn! Vanaf de laatste drie maanden in de baarmoeder speelt muziek voor de ontwikkeling van het brein al een rol.’

Dick Swaab: 'De manisch-depressieve Schumann verrassend actueel…’
Dick Swaab verbindt de persoonlijke geschiedenis van beroemde componisten aan de actualiteit: ‘De langdurige lockdown veroorzaakt bij veel mensen stress, en bij sommigen zelfs depressie. Hierbij kunnen we interessante parallel trekken met de componisten Schumann en Tsjaikovski én aanknopingspunten bieden hoe juist hun muziek je daardoorheen kan helpen.’ Het verhaal van Schumann wordt geïllustreerd door een optreden van sterpianiste Nino Gvetadze. Zij brengt de Kreisleriana van Schumann ten gehore.

Musici: pianisten Cor Bakker en Nino Gvetadze, toptalenten Alexander Warenberg en Jala Heywood
Het Concertgebouw heeft dankzij het Cultuurmakersfonds van de NPO een prachtige muzikale omlijsting van het college kunnen samenstellen. Pianist Cor Bakker luistert als side-kick de lezing op geheel eigen wijze op met muzikale illustraties. Jala Heywood, winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours, toont het heilzame effect van musiceren op jonge leeftijd. De rustgevende werking van de geliefde muziek van Bach op het brein wordt geïllustreerd door cellist Alexander Warenberg. Hij speelt de Allemande uit de Eerste cellosuite. Marlies Claasen en Tom Klein illustreren tot besluit met Gabriella’s Song het heilzame effect van zingen op het brein.

Lees hier een uitgebreid interview met Erik Scherder en Dick Swaab over het muzikaal college Muziek en het Brein.

Muziek en het brein – een muzikaal college

Woendag 3 maart 20.30 uur

Te zien bij BNNVARA op NPO 2 Extra, de website en socialmediakanalen van Het Concertgebouw

Sprekers
- Erik Scherder
- Dick Swaab

Musici
- Cor Bakker (piano)
- Jala & James Heywood (contrabas & zang, piano)
- Nino Gvetadze (piano)
- Alexander Warenberg (cello)
- Marlies Claasen & Tom Klein (zang, gitaar)