AMSTERDAM - Koffie en thee: je hebt ze in alle soorten en maten. Wij spraken met Tamara Hoekwater, de bedrijfsleider van Simon Lévelt Jodenbreestraat in centrum Amsterdam, een van de grootste koffie- en theespeciaalzaken van Nederland.

Tamara werkt al sinds 2003 bij Simon Lévelt. Begonnen op de Prinsengracht, daarna op de Ferdinand Bolstraat en sinds 2015 is ze bedrijfsleider van het filiaal Jodenbreestraat. “Het leuke aan dit filiaal is dat naast de vaste klanten ook vele toeristen langskomen. Wij genieten van de verbazing op hun gezichten wanneer ze de winkel binnenstappen vanwege de rijkdom van zovele koffie en thee van over de hele wereld. Wanneer de toerist dan ook nog zijn/haar eigen land er tussen ziet, is het feest van herkenning.”

In 1826 opende meneer Simon Lévelt in de oude havens van Amsterdam het allereerste winkeltje in 'koloniale grutterswaren' waar hij de mooiste koffie- en theesoorten uit verre oorden overzee verkocht. Lees hier meer over de geschiedenis van Simon Lévelt.

In zeventiger jaren ondersteunde Hans Lévelt de producenten om naar een andere vorm van landbouw om te schakelen. Dit resulteert in de vroegere jaren ‘80 in de eerste aankopen van biologische thee (uit Sri Lanka) en biologische koffie (uit Mexico) naar Nederland. Tevens ontwikkelde hij onder andere een keurmerk voor zuivere koffie. Inmiddels is het bedrijf al zes generaties lang overgedragen van vader op zoon naar dochter Mikkel Lévelt. In totaal zijn er meer dan 40 filialen van Simon Lévelt in Nederland en België.

De vestiging in de Jodenbreestraat werd geopend in 2011. “We verkopen rond de 200 soorten losse thee uit bijvoorbeeld India, China, Afrika, Taiwan en Japan. Daarnaast zo’n 30 soorten koffiebonen uit onder andere Ethiopië, Indonesië, Brazilië en Mexico. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele soorten, maten, handige en kleurrijke koffie-, en theezetmethodes, en onze prachtige chocolade.

Koffie van de maand februari: Mocha Limu

Iedere maand licht Simon Lévelt een koffiesoort uit. Nu is de beurt aan Mocha Limu uit “het geboorteland van koffie”: Ethiopië. Deze koffie heeft een frisse, volle, maar ook zachte smaak. Het zetadvies is filter, slow coffee en cafetière. Ook als espresso is deze koffie verrassend lekker. De gehele maand februari krijg je 10 % korting op de Mocha Limu, hij kost nu € 6,25 per 250 gram.

Wist je dat…:

  • … Ethiopië de grootste koffieproducent van Afrika is?

  • … de Ethiopische koffieceremonie wordt beschouwd als een teken van vriendschap en respect?

  • … de Mocha Limu 100 % arabica en biologisch is?

  • … de Mocha Limu favoriet is van Simon Lévelt Jodenbreestraat, niet alleen in februari?

Probeer ook: Espresso Indonesia

De maand januari stond in het teken van de Espresso Indonesia, een espressomelange van arabica- en robusta bonen uit Indonesië. Deze koffie bestaat uit zeer exclusieve koffiesoorten uit diverse regio’s van Indonesië: Java, Sumatra en Sulawesi. Deze koffiesoort heeft een kruidige en aardse smaak. Een koffie met een bijzondere smaak en karakter dus. Je kan deze koffie maken als espresso, met een espressopotje, of als Turkse koffie. Bekijk de website voor meer informatie.

Wist je dat…:

  • … Indonesië een van de grootste koffieproducenten ter wereld is? Het land produceert 7,5 miljoen balen aan koffie. 1 baal is 60 kilo, dat komt neer op 450 miljoen kilo koffie per jaar.

  • … de opa van bedrijfsleider Tamara Hoekwater van Simon Lévelt Jodenbreestraat op een koffieplantage in Banaran Ambarawa (Indonesië) geboren is?

Bezoek of contact de winkel op: Simon Lévelt Jodenbreestraat 20 – 1011NK – Amsterdam – 020-3307929 – amsterdam.js@simonlevelt.nl

"Tot trots in onze winkel vol koffie en thee, groetjes van de Dames van de Jodenbree."