AMSTERDAM - Fotograaf en filmmaker Kevin Osepa, The Waterworks of Money van Carlijn Kingma en kunstenaar Brian Elstak zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023. Dit maakte het Amsterdams Fonds voor de Kunst maandag bekend vanuit Theater Meervaart. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad. De prijs werd uitgereikt in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en AFK-directeur Laurien Saraber.


Juryvoorzitter Micha Hamel: "Het is prachtig hoe concreet de kunstenaars – zowel de genomineerden als de winnaars – zich tot de stad verhouden. Hoewel onze tijd door grote crises wordt gekenmerkt, zien we makers met veel lef en daadkracht werken. Terecht neemt een kritische houding daarbij een grote plaats in, die samen met een nieuw soort eerlijkheid leidt tot gulle en stevige vormen van expressie. Het dromen wordt ingeruild voor het doen."

Al twintig jaar

De Amsterdamprijs voor de Kunst zet al twintig jaar makers en organisaties in de spotlight. AFK-Directeur Laurien Saraber: "Soms is de prijs een kroon op een lange carrière, soms juist een stroomversnelling naar nationale of internationale erkenning. Wat deze prijs voor mij bijzonder maakt, is dat we niet alleen kijken naar kunst die 'af' is, maar ook naar wat het doet voor Amsterdammers. Hoe het mensen bij elkaar brengt, aan het denken zet, nieuwe inzichten geeft. We hebben in Amsterdam kunst en cultuur die van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht Amsterdam verrijkt met verhalen en perspectieven. Die dynamisch en toonaangevend is, voor Amsterdam en ver daarbuiten. Daar mogen we heel trots op zijn."

De jury over de winnaars

De jury bestaat dit jaar uit Conservator Manique Hendricks, beeldend kunstenaar Heleen Blanken, presentatrice Tirsa With, componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel (voorzitter) en artist manager Nigel van Ommeren.

Winnaar Stimuleringsprijs | Kevin Osepa

"Op basis van gedegen onderzoek creëert Kevin Osepa werk dat rijk is aan betekenissen en inmiddels een duidelijke eigen signatuur heeft. Zijn zoektocht naar de cultuur van Curaçao en haar turbulente geschiedenis behandelt grote thema's zoals religie, familiebanden en natuur op persoonlijke, intieme en poëtische wijze, die onder zijn handen tot grote schoonheid geraken." De jury is onder de indruk van "hoe doordacht en gedetailleerd hij in zijn fotowerk een grote verscheidenheid aan verwijzingen laat samenkomen in heldere en zinrijke beelden. Hij springt binnen één werk van popcultuur naar spiritualiteit, weet het publiek mee te nemen in die sprongen, en gaat daarbij spannend en beweeglijk met zijn onderwerpen om."

Winnaar Werk van het Jaar | Waterworks of Money van Carlijn Kingma

"In het grootse grafische werk 'The Waterworks of Money' maken Carlijn Kingma, Martijn Jeroen van der Linden en Thomas Bollen het verloop van geldstromen in onze neo-kapitalistische wereld zichtbaar. De sensationele tekening staat in een eeuwenoude traditie van labyrinthische fantasiesteden en verfijnde cartografieën. Door geld te symboliseren als water maakt zij duidelijk waar het naartoe stroomt in de economie, wie er toegang heeft tot de bron, en waar de droogtes vallen. Het werk roept, door middel van een heus 'wauw-effect' verbazing en afschuw op. De grondigheid van het journalistieke onderzoek dat aan dit werk ten grondslag ligt grenst aan het ongelofelijke, en vormt de perfecte inhoudelijke grond om de al even secure ambachtelijkheid te evenaren. Het werk getuigt zowel artistiek als op sociaal-maatschappelijk vlak van intensiteit en scherpte."

Winnaar Bewezen Kwaliteit | Brian Elstak

"Brian Elstak is een verhalenverteller, al is het misschien beter om hem te karakteriseren als de man die alles kan, een kunstenaar die een onuitputtelijke bron van ideeën en beelden in zich lijkt te hebben. Als een wervelwind gaat hij door de kunstdisciplines: hij schildert, schrijft, tekent, ontwerpt, illustreert, maakt installaties, en werkt bovendien ook veel en vaak samen met anderen. In het werk dat hij in de talloze disciplines en media maakt, toont hij een sterke voeling met de concrete, hedendaagse maatschappij. Naar zijn eigen woorden is zijn werk: kleurrijk. óók als ik in zwart wit werk, en dit zegt alles. De stad Amsterdam kan niet om de breedheid en compleetheid van zijn kunstenaarschap heen."

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

De Amsterdamprijs is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. De prijs is er voor drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De Amsterdamprijs kent drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstwerk of kunstproject. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of culturele organisatie die al jaren grenzen verlegt in het kunst- en cultuurveld. De Amsterdamprijs werd in de afgelopen twee decennia onder andere gewonnen door Jennifer Tee, Piet Parra, het Bimhuis, Daria Bukvić, Ivo van Hove, Appelsap Festival en Annejet van der Zijl. Tijdens de vorige editie vielen Bodil Ouédraogo, Echobox Radio en Rainbow Soulclub in de prijzen. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 een unieke sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag.