AMSTERDAM - Op maandag 26 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2023 bekend gemaakt. Dit zijn Kevin Osepa, Sophie Straat en Kanaal40 in de categorie Stimuleringsprijs. All You See, No Limits! Art Castle en Waterworks of Money zijn genomineerd in de categorie Werk van het Jaar. De categorie Bewezen Kwaliteit wordt direct toegekend aan de winnaar. De uitreiking van de Amsterdamprijs is in oktober. Meer weten over de genomineerden? Lees hier hun bio's.

Overweldigend veel voordrachten

Kunstenaar en juryvoorzitter Micha Hamel maakte de genomineerden bekend vanuit de ambtswoning van de burgemeester. "Als jury van de Amsterdamprijs hebben wij het genoegen om ons onder te dompelen in al die fantastische makers en organisaties in de stad. Dit jaar waren er overweldigend veel voordrachten, die wij dankbaar hebben bekeken. Alle hoeken van de stad en alle mogelijke kunstdisciplines kwamen voorbij. Daar zijn we enorm blij mee – en het toont bovendien dat deze prijs van en voor de stad is."

Diepgang en lef

De bekendmaking vond plaats in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Saraber over de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023: "Uit deze groep genomineerden spreekt diepgang en lef. Diepgang omdat ze de grote dringende vragen van onze tijd grondig tegen het licht houden en invoelbaar maken. Dat kan pijn doen bij de kijker, maar dan is er altijd poëzie, humor en verrassing die zorgt dat je blijft kijken en luisteren. Lef omdat ze radicaal grenzen doorbreken waardoor iedereen erbij kan horen. Ze geven woorden aan wat verstopt is in de stad. Ze leren ons met een nieuwe blik naar Amsterdam te kijken. Ik ben enorm trots dat we kunstenaars in de stad hebben die onze denkwereld telkens opschudden."

Twintigste editie

Voor de twintigste keer reikt het AFK namens de gemeente de Amsterdamprijs voor de Kunst uit. De Amsterdamprijs werd in de afgelopen twee decennia onder andere gewonnen door Jennifer Tee, Piet Parra, het Bimhuis, Daria Bukvić, Ivo van Hove, Appelsap Festival en Annejet van der Zijl. Tijdens de vorige editie vielen Bodil Ouédraogo, Echobox Radio en Rainbow Soulclub in de prijzen.

Over de Amsterdamprijs

De Amsterdamprijs is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. De prijs is er voor drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De Amsterdamprijs kent drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstwerk of kunstproject. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of culturele organisatie die al jaren grenzen verlegt in het kunst- en cultuurveld. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 een unieke sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. De winnaars van de Amsterdamprijs worden in oktober bekend gemaakt.