AMSTERDAM - Wethouder Sofyan Mbarki (Mbo en Economische Zaken) gaat om de week op vrijdag lesgeven op het MBO College Zuidoost en het MBO College Noord. Bij de lessen sluiten Amsterdamse gastsprekers aan, zoals de horecatycoon Won Yip, Benno Leeser van Gassan Diamonds, Nigel de Jong (KNVB-bestuurder en oud-professional), prins Constantijn (boegbeeld van Nederlandse startups), mede-oprichter Jefferson Osei van Daily Paper en ceo Gunay Uslu van Corendon. Mbarki was eerder economiedocent op het Calvijn College Amsterdam en op het Amsterdamse mbo. De lessen gaan over het belang en de waardering van het mbo in Nederland, de vele mogelijkheden voor studenten, over de plekken waar ze willen werken maar ook over hun zorgen en vragen.

Wethouder Sofyan Mbarki (Mbo): ”Ik ben enorm trots op onze mbo’ers, hun docenten en ander onderwijspersoneel. Gelukkig neemt de waardering voor het mbo van ouders, buren en docenten op de middelbare school ook gestaag toe. Uit mijn netwerk als wethouder Economische Zaken neem ik elke les een aansprekende ondernemer, interessante ceo of maatschappelijk succesvol persoon mee om de verbinding tussen het mbo en het bedrijfsleven verder uit te breiden. Dit is inspirerend voor de studenten, die uitgebreid de gelegenheid krijgen om onze gast vragen te stellen. Het was makkelijk om gastsprekers te interesseren: ook drukke ondernemers maken hier graag tijd voor. Mbo’ers zijn voor hen heel belangrijk. Voor de transities die we doormaken op gebied van energie, zorg en bouwen hebben we vakmensen nodig, zeker gezien de huidige personeelstekorten.”

Amsterdamse ondernemers en ceo’s

De eerste les gaat Won Yip mee, een icoon uit de Amsterdamse horeca. Andere ondernemers en boegbeelden op de docentenlijst zijn Gunay Uslu (Corendon), Nigel de Jong (oud-professional en nu bestuurder bij de Knvb), Marjan Rintel (president-directeur KLM), de Augurkenkoning Oos Kesbeeke, prins Constantijn vanwege zijn werk met startups, Frits Snel van Tony Chocolony, Erik Versnel (directeur Rabobank Amsterdam) en de directeuren Claudia Zuiderwijk van de Amsterdamse GVB en Anna van der Hulst van de GGD. Ze hebben verhalen te vertellen, een netwerk te bieden en kunnen de studenten nuttige tips geven.

Mbo Zuidoost en Noord

Wethouder Mbarki gaat lesgeven op het MBO college Zuidoost, een belangrijk mbo voor de opleidingen Handel & Ondernemen, Business Studies, ICT en Veiligheid. Daarnaast gaat hij ook naar MBO college Noord, waar de nadruk ligt op juridische en financiële opleidingen, maar ook op de bouw, marketing, media, zorg en ondernemen.