AMSTERDAM - Het coronavirus slaat hard toe in Amsterdam en dan vooral in stadsdelen buiten de ring, zoals Nieuw-West. Het virus wordt vooral verspreid door jonge Amsterdammers. Tijd voor een slimme campagne om jongeren te wijzen op hun verantwoordelijkheid, en er met elkaar over te praten. ‘Weer met z’n allen op stap gaan, daar doen we het voor.’

Jongeren uit Nieuw-West dachten mee over de campagne. Welke teksten slaan aan? Welke beelden passen erbij? De instructies zijn duidelijk: houd afstand, bij klachten: laat je testen en blijf thuis. Maar hoe krijg je de jongeren gemotiveerd om de regels ook goed op te volgen?

Bruiloften

Youssef Chraqi, jongerenadviseur bij het Jongereninformatiepunt (JIP) vertelt: “We hebben met 16 jongeren gesproken. Zij gaven heel goede feedback. En verzonnen mooie teksten. Waar doe je het voor? Bruiloften worden hier heel groots gevierd. Dus bedachten ze: weer snel naar een bruiloft kunnen gaan, daar doen we het voor.”

Campagne

“Het is belangrijk om, als je een campagne voor jongeren maakt, de jongeren er vooraf bij te betrekken. We maken deze campagne sámen met jongeren, niet alleen vóór jongeren. Dat levert veel op. Zij kennen de doelgroep het beste, ze weten wat werkt.”

Zieke moeder

“Ook hebben we gevraagd wat de coronacrisis met ze doet. Heel veel dingen gaan niet normaal. Soms hebben ze maar 1 keer per week les, in plaats van 5 keer per week. We missen elkaar. Soms zijn ze eenzaam. Ook hebben ze zorgen, over hun zieke moeder bijvoorbeeld. Soms vinden ze de maatregelen onduidelijk.”

Praten op straat

Van het een kwam het ander. Samen bedachten ze dat het goed was als jongeren de straat op zouden gaan om andere jongeren aan te spreken. Youssef: “Dat gaat nu gebeuren. Op veilige afstand gaan jongeren met elkaar in gesprek. Ze vragen: ‘Hoe voel je je? Wat doet dit alles met je? Houd je je aan de regels? Snap je de regels?’”

Moeilijke vragen

Met een gemeentebusje trekken de jongeren door Nieuw-West. Moeilijke vragen spelen ze door naar begeleiders, de mensen van de GGD, die erbij zijn. De jongerenambassadeurs krijgen vooraf instructie en informatie.

Hé, hou vol

“Het is belangrijk om erover te praten. Dat maakt de jongeren meer bewust van hun eigen gedrag. En ze kunnen hun hart luchten. In heel Nederland zie je dat jongeren lakser worden, dat het een beetje langs ze heen gaat. Dat willen wij veranderen. Veiligheid gaat boven alles. Samen moeten we het virus eronder krijgen. Dat betekent dat je je verantwoordelijkheid moet nemen. We moeten scherp blijven. Het vol houden. Daar helpen we elkaar mee.”