AMSTERDAM - Vandaag is de bouw gestart van 216 sociale huurwoningen voor starters in Zuidas, Amsterdam Zuid. In woonproject Stepstone van Lieven de Key krijgen jongeren de kans om te wonen in het Kenniskwartier in Zuidas. Tussen de bedrijven en hoger onderwijsinstellingen in Zuidas wordt niet alleen gewerkt en gestudeerd, maar ook steeds meer gewoond en geleefd.

Op dit moment zijn er 2775 woningen in Zuidas en de komende jaren komen er zo'n 5500 woningen bij, met nieuwe voorzieningen zoals een conservatorium, een museum voor moderne kunst en de OBA Next. Stepstone is onderdeel van deze ontwikkeling.

Wethouder Marieke van Doorninck (Zuidas, waarnemend): "Zuidas kent iedereen als een kantorenlocatie voor bedrijven en banken, maar inmiddels is het gebied veel meer dan dat: een levendige wijk waarnaast gewerkt, ook gewoond en gerecreëerd wordt. In Zuidas werd nog nooit eerder zo'n groot aantal sociale woningen gebouwd: meer dan tweehonderd. Dit biedt mooie kansen voor jongeren, maar ook voor het behouden van de diversiteit in Amsterdam."

De slanke, duurzame woontoren van tachtig meter hoog (zie de afbeelding onderaan dit bericht) is ontworpen door LEVS Architecten en wordt gebouwd door Vorm Bouw. Het gebouw bestaat straks uit veel glas, omkaderd door prefab betonnen gevels in de kleuren grijs en groen. De woningen zijn maisonnettes en één- en tweekamerwoningen, hebben een grootte van 20 tot 55m2 en eigen balkons. In het gebouw komt een fietsen- en scooterstalling. Er is ruimte voor ontmoeting in de gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond, de flexruimte op de 1e verdieping en op het dakterras op de 23e verdieping, waar ook kan worden gesport. Bewoners huren een woning voor een sociale huurprijs van 418 - 752 euro per maand (prijspeil 1-1-2022) en kunnen huurtoeslag aanvragen.

Eelco Siersema (directeur Lieven de Key): "Met Stepstone geven we woonstarters een kans om hun eerste stappen op de woningmarkt te zetten op een hele bijzondere plek, in een duurzame én betaalbare woning."

Ook het bouwproces is bijzonder. De aannemer, Vorm Bouw, was al in een heel vroeg stadium geselecteerd, waardoor bouwer en adviseurs intensief konden samenwerken tijdens het ontwerpproces. De constructeur, de bouwer, de bouwfysisch adviseur en de groenontwerper stemden alle aspecten goed op elkaar af. Eén van de resultaten is dat het betonnen casco en de betonnen gevels al vooraf worden gemaakt op een andere locatie. Hierdoor duurt de bouw in Zuidas zelf drie maanden korter en is er dus minder overlast voor de bewoners en de medewerkers van omliggende bedrijven.

De bouw is naar verwachting in 2024 klaar. Eind 2023 worden de woningen aangeboden via WoningNet.