AMSTERDAM - In Zuidas start volgend jaar de bouw van de eerste woningen in de groene, autoluwe gezinswijk Ravel. Betrokken partijen hebben vandaag een optieovereenkomst getekend voor één van de projecten die als eerste start, de bouw van 75 grotere middeldure huurwoningen die geschikt zijn voor gezinnen. Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling gaat deze gezinswoningen ontwikkelen.

Nieuwe autovrije stadswijk
Op de plek waar voorheen de velden van voetbalclub AFC lagen, komt ruimte voor een nieuwe, autovrije stadswijk met circa 1.350 woningen. Ruim de helft hiervan is bestemd voor gezinnen. De woningen worden verdeeld in 40 procent sociale huur, 40 procent voor middeninkomens en 20 procent voor het vrije segment.

Aantrekkelijk voor gezinnen
Het winnende ontwerp 'Tic-Tac-Toe' van VMX Architects en DS Landschapsarchitecten bestaat uit woningen met een gemiddelde grootte van 80 m2, die kunnen worden aangepast aan de wensen van gezinnen in verschillende levensfases.

Wethouder Marieke Van Doorninck (Zuidas, waarnemend): "Veel gezinnen met jonge kinderen vertrekken uit Amsterdam. Terwijl juist gezinnen bijdragen aan de levendigheid van de buurt en zorgen voor een evenwichtige bevolkingssamenstelling. Daarom ontwikkelen we een mooie autovrije buurt voor gezinnen in Zuidas, die aantrekkelijk is door de grootte van de woningen, het vele groen, de nabijheid van een school, een sportcomplex en het openbaar vervoer. De Zuidas wordt zo steeds meer een gemengde buurt, waar je niet alleen kan werken, maar ook prettig kan wonen en recreëren. Zo blijven we investeren in de stad en in betaalbare woningen."

Het ontwerp
De meer dan honderd balkons die verschillende kanten op wijzen en het lijnenspel van de gevel maken Tic-Tac-Toe tot een opvallend gebouw. De lichte houten gevelbekleding in combinatie met de zachtroze kleur en aardse tinten maakt dat het gebouw past in de natuurlijke omgeving, terwijl het er toch uitspringt.

Flexibel in te delen
De woningen zijn flexibel in te delen, en ook zijn er op elke verdieping collectieve ruimtes die vrij invulbaar zijn, bijvoorbeeld als logeerruimte, als thuiswerkruimte of als speelkamer. Op de begane grond biedt de dubbelhoge verdieping ruimte aan een fietsenstalling, een huiskamer, maatschappelijke voorzieningen, horeca en eventueel een klusruimte. De ruimte wordt zo ontworpen dat het bijna naadloos overgaat in de openbare ruimte. Dat wordt versterkt door de natuur deels naar binnen te brengen. Zo komen er onder meer klimplanten, groen in balkonbakken en verschillende nestkasten.