Een mooi dakterras is de droom van iedere Amsterdammer! Maar het is een flinke uitdaging om een dakterras of balkonvloer op de perfecte wijze in te richten, want er zijn allerlei zaken waar je op moet letten. In deze blog bespreken we met welke factoren je rekening moet houden om het perfecte dakterras of balkonvloer te krijgen!


Zorg ervoor dat de vloer onderhoudsvriendelijk is

In de eerste plaats is het van groot belang om ervoor te zorgen dat het dakterras onderhoudsvriendelijk is. Veel mensen die een dakterras aanleggen, houden hier niet genoeg rekening mee. Het resultaat is dat ze veel te vaak een onderdeel van het dakterras moeten vervangen of zelfs helemaal opnieuw moeten beginnen. Daardoor wordt hun investering een stuk duurder dan waar ze op voorhand rekening mee hielden. Wil je dit voorkomen? Let dan vanaf het begin op hoe onderhoudsvriendelijk je dakterras wordt.

Ga voor luxe tegels

Wil je echt een wereld van verschil merken? Dan zijn luxe keramische daktegels de enige écht goede keuze die je hebt. Ze zien er prachtig uit, maar het grote voordeel is dat ze ontzettend duurzaam zijn. Verder is de keuze ook reuze. Wil je een modern uiterlijk voor je dakterras? Dan zijn grote tegels van 80x80 cm een prima keuze! Voor een meer klassieke uitstraling kun je bijvoorbeeld kiezen voor een wat kleinere tegel, óf voor een mooie terracotta look! Houd hierbij rekening met je persoonlijke voorkeuren om er zeker van te zijn dat je hebt gevonden waar je naar zocht.

Kies voor een kleurvast dakterras

Een kleurvast dakterras is een slimme keuze als je wilt dat je terras er jarenlang fris en levendig uit blijft zien. Ga je voor kleurvaste meubels en materialen, dan hoef je je geen zorgen te maken over verbleking door de zon of afbladdering door slecht weer. Of je nu kiest voor bonte, zomerse tinten of voor een ingetogen kleurenschema; met kleurvaste materialen garandeer je een blijvend prachtig resultaat. Denk dus goed na over de kleuren en materialen van je terras voordat je aan de slag gaat – zo zorg je ervoor dat je dakterras er altijd op zijn best uitziet.

Haal bijbehorende meubels om volop te genieten

Om optimaal van je dakterras te genieten, is het essentieel om passende meubels te kiezen. Wanneer je meubels selecteert, houd dan rekening met comfort, functionaliteit en stijl. Comfortabele zitplaatsen nodigen uit om langer te blijven en te ontspannen, terwijl functionele meubels zoals inklapbare stoelen of een tafel met opbergruimte praktisch zijn voor een dakterras. De stijl van je meubels moet ook passen bij de algemene sfeer van je terras. Als je deze factor onder de knie hebt, ben je al een eind op weg naar het perfecte dakterras!

Bezoek een showroom voordat je je beslissing maakt

Voordat je de knoop doorhakt en besluit welke materialen en kleuren je gaat gebruiken voor je dakterras, is het een goed idee om een showroom te bezoeken. In een showroom zie je de materialen en kleuren in het echt, waarbij je ze vaak ook nog eens mag voelen en ervaren. Je krijgt om deze redenen een veel beter idee van hoe ze eruitzien straks op jouw dakterras. Bovendien geven de experts in de showroom je waardevolle tips en advies op basis van jouw specifieke situatie en wensen. Neem daarom de tijd om een showroom te bezoeken – het helpt je om de perfecte keuze te maken voor jouw dakterras!

Selecteer een lichtgewicht dakterras

Woon je in een gebouw met gewichtsbeperkingen? Een dakterras is nog steeds een mogelijkheid, maar dan moet je wel voor de juiste materialen kiezen. Composite vlonderplanken zijn dan een optie, maar ook keramische daktegels zijn een prima keus! Deze tegels zijn slechts 1.8 – 2 cm dik en zijn daardoor uitermate geschikt voor balkons en dakterrassen. Vergeet dus niet om het gewicht van de verschillende materialen te overwegen bij het plannen van je dakterras.

Vermijd houten vlonders

Hoewel houten vlonders een natuurlijke en warme uitstraling aan je dakterras geven, vormt het onderhoud dat ze vereisen een uitdaging. Hout is gevoelig voor allerlei elementen – zonlicht laat het verbleken, terwijl regen en vocht het laten kromtrekken of rotten. Daarnaast wordt hout glad als het nat is, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Overweeg daarom alternatieven zoals keramische daktegels, die het uiterlijk van hout nabootsen maar duurzamer en onderhoudsarm zijn. Wil je nog wel een natuurlijke look? Haal dan de juiste planten voor je dakterras; zo maak je er een heerlijk, groen oord van.