AMSTERDAM - Het zal niemand zijn ontgaan dat de prijzen in enkele maanden tijd in rap tempo zijn toegenomen. Boodschappen doen is schrikken geblazen. In een jaar tijd zijn de prijzen met circa dertig procent gestegen in de supermarkten. Dat betekent dat je flink wat meer mag afrekenen bij de kassa. Bij het pompstation houden we liever onze ogen dicht, om nog maar te zwijgen over de energierekening. Hoewel de consument hard wordt geraakt, moeten we ook niet vergeten dat dit ook het bedrijfsleven enorm hard treft. Zij zullen niet alleen met veel hogere kosten te maken krijgen, maar moeten ook belangrijke beslissingen nemen om hun hoofd boven water te houden. Want welke beslissingen kunnen bedrijven hierbij nemen? En waarom?


Betere concurrentiepositie behouden

Gedurende de inflatie is het belangrijker dan ooit om een goede concurrentiepositie te behouden. Je onderscheiden in het bedrijfsleven is niet altijd gemakkelijk. Daarom moet men goed bedenken waar zij in willen uitblinken. Dit kan bijvoorbeeld de klantvriendelijkheid op kantoor zijn. Met een grote koffiemachine in de lounge kan je al extra de aandacht trekken. Lekkere koffie staat direct voor thuiskomen voor de klant. Het geeft een gevoel van gastvrijheid, luxe en een huiselijk gevoel. Op die manier kan men zich al onderscheiden, zonder dat dit heel veel extra kosten met zich mee hoeft te brengen. Bedenk goed dat iedere kleine verandering al verschil kan maken. Dit net het verschil kan maken in die ene grote concurrentiestrijd.

De eigen prijs verhogen

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk het verhogen van de eigen prijs. Wanneer je hogere kosten hebt, is het immers geen gek idee om zelf ook de prijs te verhogen om zo nog voldoende winst te behouden. Hierbij moet echter wel een kanttekening worden geplaatst, want door het verhogen van de prijzen kan ook de concurrentiepositie in geding komen. Het laatste wat men wilt is nu extra klanten verliezen. Daarom is het ook goed om de concurrenten in de gaten te houden en een goede tussenweg te vinden tussen een goede concurrentiepositie en voldoende inkomsten. Dit vraagt wat puzzelwerk en extra tijd, maar is het meer dan waard.

Besparen

Iedereen zal deze inflatie voelen in de portemonnee. Arm of rijk, consument of ondernemer. Het is voor iedereen van belang dat ze op een andere manier met hun geld om zullen gaan om de hogere kosten de baas te blijven. Dit geldt ook voor bedrijven. Er zijn gelukkig heel veel verschillende manieren waarop zij kunnen besparen. Hierbij staat de energierekening momenteel natuurlijk met stipt op nummer één. Nog nooit eerder hebben we zo veel voor energie betaald en dit zal verwachting zelfs nog meer worden zodra de winter begint. Daarom is het belangrijker dan ooit om zuiniger met energie om te gaan en voor duurzame oplossingen te kiezen. Juist nu is het verstandig om naar het verduurzamen van het bedrijfsleven te kijken. Dat vraagt om een investering, maar dit bedrag wordt ook weer heel snel terugverdiend.