AMSTERDAM - Goedkope energie en daarmee geld besparen, zal bij praktisch iedereen als muziek in de oren klinken. Maar hoe houdt de consument zijn energie goedkoop? Sowieso is een goede isolatie van de woning een eerste vereiste om warmte zo lang mogelijk binnen te kunnen houden. Ook het kiezen van de goedkoopste energieleverancier speelt natuurlijk een belangrijke rol. Daarnaast zijn er moderne technische hulpmiddelen verkrijgbaar die er uiteindelijk voor zorgen dat er fors minder energie verbruikt hoeft te worden om het binnen toch aangenaam warm te houden. Een van die hulpmiddelen is een slimme thermostaat.

Realistische terugverdientijd
Een slimme thermostaat is de digitale versie van een reguliere thermostaat. Goedkoop zijn ze op het eerste gezicht niet. Voor een kwalitatief hoogwaardig exemplaar moet al snel zo’n 200 euro neergeteld worden. De logische vraag die de prijsbewuste consument dan ook stelt is of dat geldbedrag uiteindelijk ook weer snel kan worden terugverdiend. Fabrikanten van slimme thermostaten schermen met besparingen die op kunnen lopen tot wel 30 procent. In de praktijk is een besparing tussen de 5 en 15 procent op jaarbasis realistischer in een gemiddeld Nederlands huishouden. Concreet betekent dit dus dat de aankoopprijs van een slimme thermostaat binnen hooguit een paar jaar is terugverdiend. In het totale bespaarplaatje speelt het natuurlijk ook een rol of er gas bij een duurdere of bij de goedkoopste energieleverancier wordt afgenomen. Daarbij gaan we er gemakshalve ook vanuit dat veel Amsterdammers de komende jaren nog niet definitief van het gas af zullen gaan.

Hoe werkt een slimme thermostaat?
In wezen is een slimme thermostaat een klein computertje dat de temperatuur instelt. Uiteraard kan een slimme thermostaat, net als een reguliere thermostaat, gewoon handmatig bediend worden. Maar dan valt het effect van de ingebouwde slimheid grotendeels weg. Het bespaarfestijn gaat van start met een leerproces waarbij de thermostaat eerst geprogrammeerd moet worden, zodat het apparaat inzicht in de dagpatronen van de huisbewoners krijgt. Met dat uitgangspunt gaat de slimme thermostaat vervolgens verder aan de slag. Het blijft dan overigens niet alleen maar bij het op vooraf ingestelde tijdstippen verhogen en verlagen van de temperatuur in huis. Ook zal het apparaat bijhouden of er veranderingen in het dagpatroon van de bewoners plaatsvindt. Is dat het geval, dan wordt de temperatuurregeling daar desgewenst automatisch op aangepast. Sommige slimme thermostaten zijn ook voorzien van een bewegingsmelder, zodat het apparaat weet of er wel of niet iemand thuis is waarvoor de verwarming moet worden ingeschakeld.

Uitbreiding met slimme thermostaatknoppen
Door de slimme thermostaat uit te breiden met slimme thermostaatknoppen op cv-radiatoren, kan de 'slimheid' van het apparaat nog verder worden vergroot. In dat geval communiceert de thermostaat namelijk doorlopend met de individuele knoppen en worden deze op vooraf ingestelde momenten automatisch open of dichtgedraaid. Hierdoor wordt elke ruimte de hele dag door van de meest geschikte temperatuur voorzien, zonder dat huisbewoners daar verder enig omkijken naar hebben. Wie voor deze laatstgenoemde uitbreidingsoptie kiest, moet er overigens wel rekening mee houden dat een slimme thermostaat niet zomaar met elke willekeurige slimme thermostaatknop overweg kan. Het grootste effect wordt uiteindelijk bereikt als dit soort slimme bespaarhulpjes allemaal van hetzelfde merk zijn.