AMSTERDAM - Infraroodpanelen, inductiekookplaat en instant heater…
Heeft u dat, dan woont u aardgasvrij. Klinkt goed, toch? Wilt u ook weten hoe dat voelt en hoe dat eruit ziet? Op zaterdag 21 april is het open huis aardgasvrij bij Erica en Kees in de Kolenkitbuurt (what’s in a name).

U gebruikt in uw huis géén fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas meer? Gefeliciteerd! U draagt bij aan een gezondere wereld. In 2050 moet sowieso de uitstoot van CO2 in Nederland tot bijna nul zijn gereduceerd. U kunt het een nationale verbouwing noemen. En ook Amsterdam moet om.

Ach ja, tijden veranderen...

Vroeger hadden mensen een kolenkachel en sjouwde de kolenboer zich rot. Kolen halen en kolen in de kachel kieperen: dat vond de Amsterdammer best arbeidsintensief. Ja, het werd lekker warm, maar roet en stof vervuilde het huis. En zo ontstond dan weer de voorjaarsschoonmaak. Rond 1960 was men dus de kolen zat. De kolenkachels werden vervangen door oliekachels of gasgestookte centrale verwarming. En heden ten dage?

Amsterdam moet om

Binnenkort verdwijnen de meeste gasleidingen uit de straten. Het is de tijd van warmtepompen, warmtenetten, infraroodpanelen en zonnepanelen. En dat is een goede zaak, want Amsterdam moet om. Net als de rest van Nederland, overigens. Fossiele brandstoffen zorgen namelijk voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot. Amsterdammers die van het gas af gaan krijgen € 5.000,- subsidie. Wie zijn huis energieneutraal maakt – dus alle benodigde elektriciteit zelf op het eigen perceel opwekt – krijgt € 8.000,- subsidie. Mooier kunnen we het niet maken.

Besloten in Parijs

Tijdens het internationale klimaatakkoord in december 2015 in Parijs spraken 195 landen af om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de twee graden. Daarom moet ook Amsterdam stoppen met het gebruik van aardgas. De ambitie is dat voor 2050 álle huizen in Nederland aardgasvrij zijn.

Verschillen in Amsterdam

Amsterdam voerde een onderzoek uit in het kader van de campagne Amsterdam Aardgasvrij 2050.

Opvallend:

  • Bijna de helft van de inwoners geeft aan dat het thema duurzaamheid hen (zeer) sterk bezighoudt, maar dit geldt in mindere mate voor de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost.
  • In West (92%) en Zuid (95%) wordt significant meer gebruik gemaakt van aardgas in de woning dan in andere gebieden.
  • Een vijfde van de inwoners geeft aan bekend te zijn met de gemeentelijke subsidie om de eigen woning aardgasvrij te maken (21%). In gebied Oost is men significant vaker op hoogte van deze maatregel dan in vrijwel alle overige gebieden.

Langs bij Erica en Kees

Op zaterdag 21 april tussen 14:00 en 17:00 uur is het open huis aardgasvrij bij Erica en Kees in de Kolenkitbuurt (what’s in a name?). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@thuisbaas.nl onder vermelding van ‘Open Huis 21 april‘.

Zie ook: www.thuisbaas.nl/erica en kees

Meer weten?

Meer weten over subsidie om uw huis aardgasvrij te maken of een gratis energiescan voor de gehele VvE aanvragen?

Zie: www.amsterdam.nl/aardgasvrij en www.amsterdam.nl/vragen over aardgasvrij