AMSTERDAM - Het voetbalseizoen 2023-2024 gaat de laatste fase in. Met nog enkele speeldagen voor de boeg kunnen we kijken wat er nog kan, en wat eigenlijk al beslist is. Wie speelt Europees, wie is de landskampioen en wie speelt volgend jaar in de keukendivisie? In deze blog kijken we samen uit naar de verwachtingen van het laatste seizoensverloop.


De situatie aan de top


Wie rechtstreeks geplaatst is voor de Champions League staat vrijwel vast. Al moet je bij voetbal altijd met voorbehoud spreken. Zo kreeg Ajax aan het begin van het seizoen een notering van 1.65. Dat betekent dat de bookmakers de Amsterdammers 60% kans gaven om de titel nogmaals binnen te halen.

De verwondering van de hele Nederlandse voetbalwereld was groot toen de gedoodverfde favoriet in het najaar van 2023 eventjes op de degradatieplaats stond! Ze hebben zich vrij goed herpakt en zijn uiteindelijk opnieuw naar plaats 5 opgeklommen. Het zijn deze ontwikkelingen die op de Eredivisie wedden zo leuk en aantrekkelijk maken.

De nummers 1 tot en met 4 voor seizoen 2023-2024 zijn vrijwel bekend. De situatie ziet er als volgt uit:

1. PSV
2. Feyenoord
3. Twente
4. AZ Alkmaar

Op moment van schrijven was er tussen al deze clubs een merkelijk puntenverschil. Enkel plaats drie en vier zouden eventueel nog kunnen wisselen. Dat bedraagt op ditzelfde moment 4 punten. Ze battelen ook nog tegen elkaar. Op speeldag 32 (5 mei) ontvangt AZ tegenstander Twente op eigen veld. Hier bestaat een kans dat er drie punten kunnen gedicht of verwijderd worden.

Er staan nog enkele aantrekkelijke wedstrijden op de kalender. Toppers die supporters vast en zeker naar de stadions zullen halen, ook al is het pleit eigenlijk al beslecht. De jaarlijkse publiekstrekker tussen de rivalen Ajax en Feyenoord wordt gespeeld in de Kuip.

Ajax is wel opnieuw naar plaats 5 opgeklommen. Maar ze worden wel nog steeds direct bedreigd door NEC. De ploeg uit Nijmegen heeft niet meer dan 2 punten in te halen om gelijk te komen met Ajax. NEC moet wel nog enkele moeilijke wedstrijden afwerken, en heeft nog een belangrijke taak.

Op het veld van Feyenoord heeft op 21 april de finale van de beker van de KNVB plaats. Voor NEC de ultieme kans om ook zonder de play-offs internationaal te voetballen. Als we de statistieken nakijken geven we Feyenoord hier de meeste kansen. De wedstrijden eindigden op winst voor de Rotterdammers of op een gelijkspel. Maar wie weet gaat de underdog deze keer aan de haal met de beker en speelt volgend jaar in de UEFA Europa League.

De staart van de competitie

In de Nederlandse competitie degraderen de twee ploegen die als laatste eindigen in Eredivisie naar de Keukendivisie. Net zoals aan de kop van de competitie, lijkt het onderaan ook bijna zo goed als zeker beslist. Het lot van Volendam lijkt ondertussen helemaal beslecht. Ze hebben tot nu toe niet meer dan 14 punten verzamelt.

Vitesse heeft er 17, maar dan is er een kloof van vijf punten met RKC en Excelsior. Vitesse heeft echter nog ontmoetingen met het dit jaar onverslaanbaar PSV, met Ajax en nummer drie Twente. De verwachting is daarom vrij zeker dat de ploeg uit Arnhem net als Volendam volgend seizoen een trapje lager zal spelen.

Wat verwachten we nog?

Heel spannend wordt het niet meer dit jaar. Toch niet wat de verdeling van de plaatsen in de competitie betreft. Er is natuurlijk wel nog de play-off tussen de nummers 5 tot en met 8 en de finale van de beker.

Tijdens de play-off kunnen Ajax, NEC, GA Eagles en Utrecht strijden voor een ticket on aan te treden in de UEFA Europa Conference League. Al mogen we niet vergeten dat Fortuna hier ook nog veel kans op deelname maakt. Een kloof van 2 punten kan met wat geluk in 1 wedstrijd gedicht worden.