Het bouwen van huizen staat in het dichtbevolkte Nederland enorm onder druk. Er is al niet veel ruimte, en de plekken waar nog woningen kunnen worden gebouwd liggen vaak dicht bij natuurgebieden. Dat betekent dat er alleen onder strikte voorwaarden mag worden gebouwd, als dat al mag. De belangrijkste zorg is de uitstoot van stikstof. Die mag in de buurt van bossen en andere natuurlocaties niet te hoog zijn. Die uitstoot kan beperkt worden door gebruik te maken van machines met een elektromotor.

Elektrische kranen

De kans dat je op een bouwlocatie een elektrische kraan aan het werk ziet, wordt steeds groter. Een kraan wordt normaal gesproken aangedreven door een krachtige dieselmotor die de hele dag draait en dus ook de hele dag CO2 uitstoot. Maar steeds meer aannemers kiezen voor een elektrische kraan. Daarvan draait de motor alleen als de kraan aan het werk is. Dat kan niet anders want de accu’s gaan zo’n 4 uur mee en moeten dan opnieuw worden geladen. En dat laden is geen kwestie van even de stekker in het stopcontact steken. Want een bouwkraan heeft een accupakket ter grootte van een gemiddelde bouwkeet. Dat is overigens wel vaak een probleem, want de stroomvoorziening op een bouwlocatie voorziet vaak niet in voldoende capaciteit.

Mobiele elektrische apparaten

Naast hijskranen zijn er natuurlijk nog meer apparaten en machines aanwezig als er huizen worden gebouwd. Die zijn kleiner en daarom gemakkelijker om te bouwen naar een elektrische variant. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele compressor. Die wordt gebruikt om pneumatische gereedschappen aan te sturen of voor het spuiten van verf of coating bij het afwerken van muren en wanden. Vroeger had een compressor standaard een dieselmotor. Dat beeld begint steeds meer te veranderen, want in steeds meer gevallen wordt een compressor elektrisch aangedreven. Hierdoor kan deze machine dus worden ingezet op een locatie waar de uitstoot te hoog zou zijn als er van een dieselmotor gebruik gemaakt werd. Dit scheelt zeker als er op een locatie meerdere compressoren staan te draaien.

Stroomtekort op de bouwplaats

Er ontstaat wel een nieuw probleem. Als aannemers massaal overstappen op elektrische compressoren van Kaeser en elektrische kranen, dan is er een zwaardere aansluiting nodig op de bouwplaats. En die is er vaak niet. Sterker nog, er is soms helemaal geen stroom als de bouw eigenlijk zou moeten beginnen. Aanvragen voor een aansluiting moeten jaren van tevoren worden aangevraagd en dan nog is het niet zeker dat het op tijd lukt. Het komt ook voor dat huizen worden opgeleverd maar dat er nog geen elektriciteit is voor de bewoners. Dit leidt uiteraard tot de nodige frustraties. De stroombedrijven wacht een forse taak om de tekorten op het stroomnet, die in het hele land spelen, in de komende jaren op te lossen. Hiermee zijn enkele miljarden euro’s gemoeid aan kosten. Deze investeringen worden voor een groot deel doorberekend aan de eindgebruikers. Ook consumenten krijgen hiermee te maken.