Een veel terugkomende vraag bij onze monteurs is het ontluchten van de motor. Daarom nemen we je in dit blog en onderstaande video mee in hoe je een motor goed (zelf) kan ontluchten. Met de hulp en instructies van onze eigen ervaren monteur is het ook goed zelf te doen.


Wanneer moet je de motor ontluchten?

Het ontluchten van je motor is vaak noodzakelijk na het vervangen van het brandstoffilter. Dit komt doordat er wat lucht in het filter kan komen. Het is belangrijk om dit te doen, want lucht in het brandstofsysteem levert problemen op met het (stationair) draaien van de motor.

Een andere situatie waarin je mogelijk moet ontluchten, is als je de brandstoftank helemaal leeg hebt gevaren en daarna deze weer hebt gevuld. Er kan dan nog een luchtbelletje in het systeem zitten. Ga je direct weer varen, dan kan deze lucht in de motor komen.

Motor met een elektrische brandstofpomp ontluchten

Als je motor een elektrische brandstofpomp heeft, is het proces van ontluchten vrij eenvoudig. Zet het contact aan en wacht een minuutje. Start de motor nog niet, zet gewoon het contact aan. Het systeem zal dan zelf beginnen met ontluchten. Daarnaast kan het nuttig zijn om de gashendel een klein beetje in neutraal te zetten om de doorstroming van diesel te vergemakkelijken.

Ontluchten motor met een handmatige brandstofpomp

Als je motor een handmatige brandstofpomp heeft, dan heb je iets meer werk te doen. Eerst moet je de schroef op het brandstoffilter een beetje openmaken. Vaak zijn een paar slagen al voldoende. Vervolgens ga je pompen met de hendel aan de onderkant van de pomp totdat er diesel uit het filter komt.

Daarna ga je naar de hogedrukbrandstofpomp en open je het ontluchtingsschroefje. Blijf pompen tot er ook daar diesel uit komt. Zodra dat gebeurt, sluit je het schroefje weer en kun je de motor starten.

Wat als je problemen ondervindt?

Het ontluchten van je motor kan een eenvoudig proces zijn, maar als je toch problemen ondervindt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Botenwacht Nederland en word lid. Onze experts staan klaar om je te helpen en gelijk onderhoud uit te voeren aan je motor. Vraag dit aan via onze website.

Lees ook onze andere blogs over het vervangen van de impeller en het vervangen van het dieselfilter.