De dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei 2020 was wel een heel bijzondere herdenking. Na eerst in een lege Nieuwe Kerk naar de toespraak van Arnon Grunberg te hebben geluisterd, voelde het vreemd op een bijna lege Dam. Aldus onze koning Willem-Alexander.

De volgende jaren zal er hopelijk weer publiek bij aanwezig mogen zijn. Dat we allemaal de Nationale Herdenking kunnen meebeleven. In 2020 gaven we een deel van onze vrijheid op in het belang van onze gezondheid. Maar we willen hier eigenlijk toch wel samen staan. Met vele mensen. Helaas moeten in dat kader verschillende veiligheidsmaatregelen worden genomen, waaronder het plaatsen van een afzethek.

Hekken

Maar hekken zorgen in dit geval niet voor buitensluiting. Afzethekken zorgen voor een goede doorloop, voor een duidelijke route en een juiste markering waar je beter niet kunt zijn of lopen op dat moment. Iedereen begrijpt dat er een bepaalde ruimte moet worden gelaten voor bijvoorbeeld onze koning, de minister-president en het kabinet. Ook andere waardigheidsbekleders en sprekers dienen voldoende ruimte te krijgen om zich veilig te kunnen bewegen.

Niet wegkijken
We mogen volgens koning Willem-Alexander niet wegkijken en niet goedpraten. Niet uitwissen en niet apart zetten. Ook niet normaal maken wat niet normaal is. We moeten er op letten dat we niet bepaalde dingen en gebeurtenissen ons laten overkomen, zonder dat we er iets aan doen. Niet dingen zomaar laten gebeuren. Daarom moeten we blijven komen op herdenkingen zoals de Nationale Dodenherdenking. Met elkaar beleven wat we herdenken. Dat moet uiteraard gebeuren in vrede. En in veiligheid. We moeten elkaar dan zeker niet onder de voet lopen. Niet in paniek raken en niet de verkeerde richting op lopen. Bij elkaar blijven en rustig blijven. De aangegeven route volgen. Om een herdenking als deze in goede banen te leiden is er een hele organisatie nodig. Hoeveel mensen worden toegelaten en waar mogen de mensen komen? Afzetmateriaal en kunststof afzethekken zijn dan noodzakelijk. Juist om elkaar de ruimte te geven. Om elkaar de vrijheid te geven om dingen te mogen en te kunnen zeggen.