AMSTERDAM - Zoals ieder jaar staat de Tuin van de Tolhuistuin van mei tot en met september met Zomer in de Tuin in het teken van kunst en cultuur met een diversiteit aan makers en programma's, van locatietheater tot aan spoken word, van outdoorcinema tot aan muziek en van expo’s tot aan debatten.

Gratis
Dit jaar zijn er opnieuw weer een aantal gratis events in de Tuin.
In juli en augustus is iedere zondagmiddag vrije toegang bij Sunday Sounds; het muziekprogramma met geluiden van de stad en live muziek.
Op zondag 1 juli vindt in samenwerking met Paradiso Sunday Sounds: Zing Nederlands met me plaats, waarin een uur lang liedjes van bekende Nederlandse artiesten aan bod komen voor iedereen die de taal beter wil en nieuwe mensen wil ontmoeten.

Op maandagavond 9 juli en 13 augustus vindt Rootstock plaats, een relaxte hiphop avond in de Tuin waar iedereen welkom is om iets te delen, te jammen, geïnspireerd te raken of te chillen. B-boys en b-girls gaan los op de dansvloer, writers op de open graffitimuur en een kampvuur verwarmt de Tuin. De Tuin wordt de komende maanden ook bewoont door een aantal exposities die vrij te bezichtigen zijn. Van woensdag 20 juni t/m zondag 23 september is Wasteland van fotojournalist Kadir van Lohuizen - winnaar World Press Photo Award 2018, categorie ‘Milieu’ – te zien. Wasteland is een indrukwekkend exposé van foto’s en door drones gemaakte videobeelden van de afvalindustrie. Van zondag 5 t/m zondag 12 augustus is in de Tuin de reizende expo NFCDAB#3 - Near Enough? te zien: een digitale expo van internetkunst van Browserbased aan de hand van NFC- en QR-codes op plantenstekers. Neem je smartphone mee en dwaal door digitale kunst in de openlucht. Met Any Time op dinsdag 21 augustus zoomen Eva Julia Bervoets en Anna Nijenhuis in op de vraag wat tijdsdruk doet met de mens. Via een collectief aan voorstellingen, lezingen en culturele programma’s kijken zij naar tijdsdruk en het sociologische aspect van tijd.

Betaalde Events
Woensdag 4 juli staat in het teken van de zeswekelijkse ontdekkingsreis naar moderne zingeving met ZIN! #3: Mindful met je smartphone?
Op donderdag 5 en vrijdag 6 juli kan je in de Tuin ‘naar bed’ met Bloos (try-outs) van theatermaker Marte Boneschansker. Gelegen in een eenpersoonsbed luister je naar het verhaal van een vrouw in een auditieve en lichamelijke totaalervaring. Kamermuziek Amsterdam is weer terug in de Tuin op zaterdag 14 juli met haar muziekfestival Voor de Zonnevloed. Met upcoming- en gearriveerde artiesten zoals Jay-Way, Eerie Wanda, AWKWARD i, Niko, Spill Gold en Pyke en randprogramma vol kunst en dichters.

De Turks/Nederlandse beeldende en poëtische locatietheatervoorstelling Alsof je thuis bent van De Stal van Dingo speelt zaterdag 14 t/m zondag 22 juli tijdens het Over het IJ Festival midden op het Buikslotermeerplein in Noord. Een interculturele ode aan onze Turks/Nederlandse nationale identiteit. Verwacht op vrijdag 20 juli in Klanken van thuis van Recollected onverwachte combinaties in een veelheid aan muziekstijlen: van zwoele jazz tot klassieke werken, van Franse chansons tot opwindende Latijns-Amerikaanse liederen. Deze avond staat in het teken van heimwee en terugkeer.
Actrice en zangeres Meral Polat staat drie keer in de Tuin met haar theatraal concert ALLeeN in WONDeRLAND waarbij ze samen met het Mundus Trio speelt. Aan de hand van liedjes, gedichten, spoken word, beelden en korte scènes verbeeldt Meral haar persoonlijke zoektocht naar wie zij is en wat haar eigen (muzikale) stem is. Een ontmoeting tussen oosterse en westerse klanken dat resulteert in nieuw gecomponeerde muziek. Te zien op woensdag 25 juli, dinsdag 28 augustus en woensdag 26 september.

Film kijken onder de blote hemel kan in de filmreeks Sunset Cinema: Seasons of Rebels. Wat betekent het om rebel te zijn en kan dat nog wel in deze tijd? In hoeverre is er ruimte om kritiek te uiten of om zelfs de barricade op te gaan? En welke rol spelen film en kunst hierin?
Op donderdag 26 juli wordt I ♥ my muslim vertoond, een liefdesverhaal van het ogenschijnlijk merkwaardige koppel Carla en Fouad. Met nagesprek.
Donderdag 28 augustus is het de beurt aan IDFA met de film Queercore: how to punk a revolution: radicale elementen uit de homorechtenbeweging en de vrijheid van punk komen samen in een anarchistische subcultuur met zijn eigen esthetiek en sexuele politiek.

Het Grachtenfestival strijkt zaterdag 18 augustus neer in de Tuin met Club Grachtenfestival. Deze avond een concert van Vincent van Amsterdam Ensemble dat in het Nederlands vertaalde tango’s ten gehore brengt.