AMSTERDAM - Er opent weer een Zero Waste Lab op zaterdag 10 juni 2017. En de ‘biking bin’ wordt onthuld. Zero Waste Lab en biking bin, want van afval kun je alles maken!

Biking bin? Vanaf deze zomer rijdt de ‘biking bin’ op de Wallen om troep in te zamelen. Bezoekers en bewoners van de Wallen kunnen hun afval gescheiden inleveren in een rondfietsende bakfiets – biking bin, dus - met afvalbakken. Zero Waste Lab? Bij een Zero Waste Lab levert u gescheiden afval in in ruil voor waardemunten.

Korting bij lokale winkeliers

Met die munten krijgt u korting bij lokale winkeliers, bijvoorbeeld op brood, groente, kleding, een leesbril of een gratis kop koffie. Kom langs bij het Zero Waste Lab en neem jute zakken mee om uw huisafval te scheiden. Het ingeleverde afval wordt zoveel mogelijk in de buurt hergebruikt, denk aan: een bankje van oud plastic, meubels en textiel voor buurtcentra. Het overige afval wordt opgehaald en gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Zero Waste-beweging rukt op

Op zaterdag 10 juni opent het tweede Zero Waste Lab op het Waterlooplein 31. Er is een borrel voor buurtbewoners, winkeliers en betrokkenen van het project op het Waterlooplein. Amsterdam telt hiermee nu twee Zero Waste Labs! Maandag 28 november 2016 opende het eerste Zero Waste Lab van Amsterdam op Dapperplein 84. Het doel is: iedereen ervan bewust maken dat afval waarde heeft. De ambitie is dat uiteindelijk in élke buurt een Zero Waste Lab opent.

Wie bestuurt de biking bin?

De Zero Waste Labs zijn tegelijkertijd opleidingscentra. Hier worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot grondstoffen-experts en bestuurder van de biking bin. Dit gebeurt in samenwerking met organisatie De Regenboog Groep.

Meer weten?

  • Zero Waste Lab is een initiatief van De Gezonde Stad. Samen met de gemeente en partners zoekt De Gezonde Stad naar manieren om met afval om te gaan.
  • De ‘biking bin’ van het Zero Waste Lab is een van de experimenten van het programma ‘Stad in Balans' van de gemeente Amsterdam. Het experiment pakt zwerfafval in de binnenstad aan om zo de overlast te beperken en het centrum begaanbaar te houden.
  • Het streven is dat we in 2020 drie keer meer grondstoffen uit afval halen dan in 2015.
  • In Amsterdam wordt slechts 27% van al het afval gescheiden, terwijl dit in de rest van Nederland gemiddeld 51% is. De doelstelling van Amsterdam is om 65% van ons huishoudelijk afval te scheiden in 2020.