AMSTERDAM - Matteüspassie met Indiase raga’s en Arabische maqam Op zaterdag 2 april start de ‘Passie van Nu. Troost in zeven talen’, een theatrale concertserie van World Opera Lab, geïnspireerd door de Matteüspassie van Johann Sebastian Bach. World Opera Lab plaatst de Passie-traditie in het licht van verschillende wereldwijde invalshoeken. In zeven talen wordt het verhaal van de wereld van nu verteld. Première van de Passie van Nu is op 2 april in Podium Mozaïek in Amsterdam.

De zangers en het ensemble van World Opera Lab vertolken verhalen van strijd, verlies en wederopstanding. Erbarme dich begeleid door een Arabische ud, O Haupt voll Blut und Wunden naast Afro-Surinaamse klaagzangen, en Aus Liebe in een muzikale dialoog met Indiase raga's. De Passie van Nu gaat over de verschillen tussen mensen maar vooral over hoe zij elkaar de hand reiken.

Cast met wortels van over de hele wereld

De Passie van Nu wordt uitgevoerd door een fenomenale cast: Bariton Sinan Vural zingt de aria’s en Turkse mystieke liederen. Aylin Sezer vertolkt de sopraanaria’s, Shwan Sulaiman reciteert mystieke Arabische poëzie en Itzel Medegico zingt zowel de mezzo-aria’s van Bach als Mexicaanse son. Chetna Sahni Sehgal zingt Hindoeïstische bhavans en de ud-speler Haytham Safia speelt melodieën uit Galilea. Danseres Vanessa Felter leidt deze ceremonie voor een nieuwe tijd.

Passie van Nu. Troost in zeven talen

De Passie van Nu is te zien in Podium Mozaïek Amsterdam (2 april), Koepelkerk Sappemeer (3 april), Tolhuistuin Amsterdam (14 april) en Muiderslot Muiden (16 april). Deze productie stond aanvankelijk in 2021 op de theateragenda maar is vanwege de coronapandemie uitgesteld naar april 2022.

World Opera Lab

World Opera Lab maakt sinds 2014 vanuit Amsterdam West operaproducties waarbij culturele verschillen worden overbrugd en hedendaagse vraagstukken zich op een poëtische wijze weerspiegelen. World Opera Lab opereert wereldwijd en maakte samen met een internationale cast en crew producties op bijzondere locaties, zoals in de historische productie Turan Dokht in Iran en Orfeo in India in India.

World Opera Lab presenteert jaarlijks producties in onder andere de Amsterdamse Mercatorbuurt waarbij buurtbewoners samenwerken met professionele musici en zangers. In 2021 produceerde World Opera Lab tijdens het Holland Festival het veel bejubelde Ine Aya’, een opera over de ontbossing op Kalimantan. In maart 2022 presenteerde World Opera Lab het theaterconcert en de VR-film Antigone’s of the pandemic.