AMSTERDAM - De ‘Willie Wortel’ van de hedendaagse muziek en geroemd om zijn fantasierijke én gevarieerde muziek: de Hongaarse componist György Ligeti (1923-2006).

Zijn muziek werd onder meer gebruikt in films als The Shining en 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Het Muziekgebouw brengt nu een eerbetoon aan deze belangrijke componist. Zaterdagavond 24 februari vindt in het Muziekgebouw een eenmalige bijeenkomst plaats mét live muziek als kennismaking met Ligeti en zijn muziek. Te gast zijn o.a. dirigent Reinbert de Leeuw en de Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard, die beiden intensief met Ligeti werkten. Deze Warm-up vormt zo een bliksemintroductie op Ligeti als opmaat naar het Ligeti Festival dat op 5 april 2018 begint.

Met deze avond op 24 februari (kaarten slechts €10 p.p.) wil het Muziekgebouw de fascinatie voor de persoon en het werk van Ligeti met zoveel mogelijk mensen delen. György Ligeti is een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Hij werd bekend bij een groter publiek door het gebruik van zijn muziek in filmklassiekers als The Shining en 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Zijn muzikale oeuvre is van ongekend hoge kwaliteit en bestrijkt vele genres als orkestmuziek, opera, koormuziek, kamermuziek en piano-solowerken. Op zaterdagavond 24 februari klinken enkele sleutelwerken van Ligeti door zijn lijfpianist Pierre-Laurent Aimard, violist Joseph Puglia van Asko|Schönberg en het Nederlandse Dudok Quartet. Ook vertellen zij over de man Ligeti, zijn werk en zijn leven. Muziekjournalist Maartje Stokkers van Radio 4 presenteert deze unieke, eenmalige avond.

Informatie en kaartverkoop: www.muziekgebouw.nl/ligeti.