AMSTERDAM - Op 5 juli vindt in Paradiso een groots opgezette tribute-avond plaats rond de iconische Amsterdamse zanger Wally Tax (1948-2005). Zowel als solo-artiest als met zijn roemruchte band The Outsiders stond hij vele malen in de top 40. We willen hem opnieuw in de schijnwerpers zetten en hem een plaats geven in het canon van de Amsterdamse en nationale (muziek)geschiedenis.


Paradiso 5 juli 2024: 'Wally Tax- The Outsider'

Ondanks het plotseling overlijden op 1 mei jl van Ben Waalwijk, initiator van de Paradiso-avond, gaat deze toch door. In het eerste deel van de avond zal een begeleidingsband, bestaande uit muzikanten die ooit met Wally Tax speelden of bevriend waren, zoals Sin Banovic (Mecano), Frank Paavo (Wally Tax, Franklin Majid (Tee-set) en diverse vocalisten nummers van Wally of The Outsiders spelen. Tevens zullen de enige twee nog levende Outsiders, Appie Rammers en Leendert Busch, voor het allerlaatst (!) op een podium staan onder de naam The Outsiders. Tijdens het tweede deel spelen de jonge bands Lord Wanhoop en The Mocks ieder een rockende set met Outsiders covers. Tussendoor zal meer bekend worden gemaakt over een actie voor een standbeeld van Wally Tax, zal de presentatie plaatsvinden van de LP 'Wally Tax- The Outsider', met niet eerder uitgebracht materiaal en zal de Amsterdamse Cultuurwethouder Touria Meliani aan het woord komen. Presentatie is in handen van spoken word artist Diana Ozon, die lang bevriend was met Wally Tax.

29 juni Concerto: instore

Ter gelegenheid van het verschijnen van maar liefst twee vinylplaten, 'Trunk Full Of Memories' en 'Wally Tax- The Outsider' (beide op het label Universe Productions), zal op zaterdagmiddag 29 juni om 17.00 een instore plaatsvinden in de platenzaak Concerto. Diverse muzikanten, waaronder Leendert Busch, die op 5 juli gaan optreden, zullen dan nummers van Wally Tax gaan spelen.

Wally Tax (1948-2005)

Vanaf 1966 stond Wally Tax en zijn band The Outsiders zevenmaal in de Top 40. Ze stonden bekend om hun lange haren, Wally had de langste. Nadat The Outsiders stopte nam hij in Amerika een album op onder de naam Tax Free, met als medemuzikant o.a. John Cale. In Nederland groeide hij uit tot een modieus popidool, een icoon van het hippie- en flowerpowertijdperk. Hij stond regelmatig in de Top 40. Hiernaast begon hij hits voor anderen te schrijven zoals de groep Champagne en Lee Towers ('It's Raining In My Heart'). In de jaren 80 en 90 raakte hij aan lager wal. In 1997 was er een kortstondige succesvolle reünietour van The Outsiders. In 2002 stond hij ondanks zijn breekbare gezondheid weer regelmatig op het podium met het album 'The Entertainer', opgenomen met een jongere begeleidingsband. Op 10 april 2005 werd hij dood aangetroffen in zijn woning in Amsterdam-Oost.Eind vorige eeuw werden The Outsiders ontdekt door de Amerikaanse garagerock scene. Bands als The Lyres en zelfs Nirvana waren fan van de Amsterdammers. Recentelijk blijkt de Nederlandse band The Mocks sterk beïnvloed door The Outsiders.

Kijk op https://www.paradiso.nl/programma/wally-tax-the-outsider/1473981 voor meer info