AMSTERDAM - Thuis, de nieuwe productie van de Theaterhuiskamer, gaat in première op zaterdag 19 februari in het Clifford Theater in Amsterdam. Reineke Jonker en Maaike van de Westeringh, maakten deze keer 4 stukken van circa 20 minuten aan de hand van autobiografische verhalen van buurtbewoners en wereldburgers.

Niet iedereen heeft een huis en niet elk huis is een veilig thuis; voor ieder mens betekent Thuis, wat anders. Dat biedt theatrale mogelijkheden en dat is te zien in Thuis; van 18 februari tot en met 12 maart in theaters door heel Amsterdam. Een avond vol ontroerende verhalen, zwoele bewegingen en hartverwarmende muziek.

Lia gaat kamperen op een kerkhof, terwijl zij een intens liefdesverhaal met ons deelt. Henk en Gieneke zoeken naar geborgenheid, in zichzelf en bij elkaar. Vinden ze dat op schoot, in een sleutelbos of in hun eigen handen?

H X leeft overal, de wereld is zijn huis. Marike woont haar hele leven al in dezelfde buurt, maar voelt zich niet meer thuis in de wereld. Van in je onesie op de bank tot dromen onder de sterrenhemel. Van fakir in de Efteling tot kaas met een vlaggetje erin, niets blijft onbesproken tussen dit illustere duo.

Annemarie, Fannah en Maya verschillen enorm van elkaar, qua leeftijd, culturele achtergrond en karakter. Maar alle drie voelen zij zich thuis in Amsterdam. Voelen zij zich ook thuis in hun eigen lichaam?...

Lef
De Theaterhuiskamer is een sociaal culturele organisatie die theater maakt met Amsterdammers van alle soorten en maten. Thuisbasis is de Cliffordstudio, vlakbij het Westerpark. Artistiek leiders Jonker en Van de Westeringh bieden veel ruimte voor het persoonlijke verhaal en hebben het lef te experimenteren met vorm. Van zang en dans tot gedicht en rake monoloog, van theatrale dialoog tot meeslepende mime, van abstract tot heel concreet.

Hun eerste voorstelling: In de Tussentijd in 2017 werd goed ontvangen, daarna volgden Westergas Stories en Succes: een ode aan het falen. Voor Thuis werkt Theaterhuiskamer samen met de Regenboog Groep. Het tweetal maakt ook podcasts over het thema.

Speellijst
Vrijdag 18 februari - 19.30: Cliffordstudio - Try out
Zaterdag 19 februari - 19.30: Cliffordstudio - Première
Zondag 20 februari - 15.00: Cliffordstudio - Cliffordstraat 38
Zaterdag 26 februari - 19.30: Zaal 100 - De Wittenstraat 100
Zaterdag 5 maart - 15.00: Polanentheater - Polanenstraat 174
Vrijdag 11 maart - 19.30: Pleintheater - Sajetplein 39
Zaterdag 12 maart - 19.30: Theater de Cameleon - Derde Kostverlorenkade 35

De regisseurs
Reineke Jonker presenteert, acteert, regisseert, traint, coacht en is artistiek leider bij de Theaterhuiskamer. Jonker studeerde af aan de mime-opleiding en dat is te zien in alles wat ze doet, altijd vol in gracieuze beweging of ze nu acteert, jongeren traint of de West Best Talkshow presenteert. "Het is zoveel mooier om naar echte mensen te kijken en hun verhalen te horen dan naar acteurs die doen alsof. Ik vind het prachtig wanneer mensen hun eigen tekortkomingen durven te laten zien of nieuwe kanten van zichzelf ontdekken."

Maaike van de Westeringh werkt als danser en theatermaker. Ze is al jaren actief binnen het community theater en artistiek leider bij de Theaterhuiskamer; een onderdeel van haar eigen Stichting Kudde. Naast haar werk als danseres vindt het zeer belangrijk om haar eigen mensbeeld te verbreden. "Als kunstenaar bevind ik me in een kleine kring, terwijl mijn leven en wereldbeeld helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn voor andere mensen. Ik stimuleer mensen graag om zich vrij te voelen om zich te uiten."