AMSTERDAM - De VriendenLoterij en Het Koninklijk Concertgebouw hebben de samenwerking voor de VriendenLoterij ZomerConcerten verlengd. De VriendenLoterij is sinds 2019 partner van de ZomerConcerten in Het Concertgebouw en blijft dat tot en met zeker 2027. De jaarlijkse concertreeks in juli en augustus staat bekend om de toegankelijke programmering: van klassiek tot jazz en van filmmuziek tot pop. Hiermee dragen de ZomerConcerten bij aan de gezamenlijke doelstelling van de partners: zo veel mogelijk mensen met muziek van het hoogste niveau in aanraking laten komen. Op 1 juli 2024 opende MEAU samen met het Metropole Orkest de ZomerConcerten 2024 in een uitverkocht Concertgebouw.

De samenwerking startte in 2019 met maar liefst 83.000 bezoekers. Na twee alternatieve edities vanwege de coronapandemie in 2020 en 2021 werd de samenwerking verlengd tot en met 2025. Dit jaar verlengen de partners de samenwerking opnieuw tot en met zeker 2027. Er staat in 2024 wederom een volle muziekzomer op de planning met bijna 90 concerten. Extra bijzonder dit jaar zijn een ligconcert met harpist Lavinia Meijer, een videogamesconcert en de serie Basement Sessions waarbij jong talent in de kelder van Het Concertgebouw optreedt. Deelnemers van de VriendenLoterij krijgen met hun VIP-KAART 50% korting op toegangskaarten voor alle concerten in deze reeks. Ook worden er exclusieve winnaarsconcerten georganiseerd voor deelnemers van de VriendenLoterij.

Het Concertgebouw en de VriendenLoterij werken al geruime tijd succesvol samen. Zo ondersteunt de loterij investeringen in de vergroening en digitalisering van Het Concertgebouw. De stap naar een nog intensievere samenwerking bij de ZomerConcerten blijkt een succes: een aanzienlijk deel van de bezoekers is inmiddels deelnemer van de VriendenLoterij én onder de deelnemers van de VriendenLoterij vindt Het Concertgebouw nieuw publiek. Hiermee laten de VriendenLoterij en Het Concertgebouw zo veel mogelijk mensen op een toegankelijke manier in aanraking komen met muziek van het hoogste niveau..


'Onze zomerconcerten zijn een groot muzikaal feest. Samen met onze gedroomde partner de VriendenLoterij bereiken we elke zomer 80.000 bezoekers. Ik durf te stellen dat dit wereldwijd een unieke serie is.’

Geert Friebel, hoofd Marketing en Partnerships van de VriendenLoterij:

'Met de VriendenLoterij ZomerConcerten bieden we samen met Het Concertgebouw het plezier waar de VriendenLoterij voor staat. Onze deelnemers beleven een geweldige avond terwijl zij op een toegankelijke manier in aanraking komen met muziek van het hoogste niveau. We zijn verheugd met de verlengde samenwerking met deze culturele topinstelling en kijken uit naar aankomende jaren.'

Hoogtepunten Zomerconcerten 2024

3 juli Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

7 juli Quinteto Astor Piazzolla – erfdragers van de meester zelf

9 juli Beethovens Symfonie nr. 5 en Mendelssohns Vioolconcert

12, 13 en 14 juli Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark in Concert - Live in Concert

19 juli De stoelen uit de zaal met Van Dik Hout

20 juli Ligconcert met Lavinia Meijer

23 juli Tiken Jah Fakoly, boegbeeld van de Afrikaanse reggae

29 juli Gustavo Gimeno dirigeert Mahlers Symfonie nr. 5

1 augustus Jeugdorkest Nederland met Sjostakovitsj 5 & Rosanne Philippens speelt Ravel

10 augustus Contrabassist Avishai Cohen met nieuw jazztrio

15 augustus Piano Nights met Iris Hond en Jan-Willem Rozenboom

20 augustus The Bootleg Beatles – een must-see voor Beatles-fans

22 augustus Videogames in Concert met Eímear Noone

23 augustus Concertgebouworkest met Elim Chan

30 augustus Tsjaikovski’s Romeo en Julia en Dvořáks Celloconcert met Queyras