AMSTERDAM - Na twee online lockdown-edities van dé Gijsbreght, trappen Theater Kwast en hotel The Dylan het nieuwe jaar eindelijk weer af met een échte Gijsbreght van Aemstel mét publiek! Van 6 t/m 8 januari 2023 keert Theater Kwast voor het zesde jaar op rij terug met de Joost van den Vondels tragedie in de resten van de oude Schouwburg aan de Keizersgracht –tegenwoordig het luxueuze hotel The Dylan.


De historische plek waar op 3 januari 1638 het stuk in ooit première ging en de langstlopende theatertraditie ter wereld geboren werd. Van 1641 tot 1968 opende de Amsterdamse stadschouwburg met dit stuk der stukken het nieuwe jaar. Een nieuwjaartraditie die in 2018 door de unieke samenwerking tussen The Dylan en Theater Kwast op de plek van Vondels schouwburg herboren is. Een unieke theaterervaring met als naspel ook nog De bruiloft van Kloris en Roosje.

Gijsbreght van Aemstel door de ogen van Rembrandt
Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten. Met op het programma de oer-première van de illustere Gijsbreght. En verborgen tussen het publiek legde Rembrandt van Rijn in vlugge schetsen enkele scénes vast voor het nageslacht. Schetsen die Theater Kwast eeuwen later zou gebruiken om de originele kostuums te recreëren. Mede door deze kostuums is het Theater Kwast gelukt om op de ontstaansplek van de Gijsbreght het gevoel van het originele stuk terug te halen. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op Kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. En in de authentieke setting die Theater Kwast heeft gecreëerd, is deze bruisend energiek en bovendien springlevend.

Thomasvaer & Pieternel
Sinds het begin van 18e-eeuw werd een Gijsbreght-opvoering altijd gevolgd door het naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Een soort van ludiek mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities. Zoals de Nieuwjaarswensch van Thomasvaer en Pieternel, eigenlijk een voorloper van de moderne oudejaarsconference. In 2019 herstelde Theater Kwast ook deze traditie. En in 2023 tekenen wederom de moderne meesters van het speelse 'light verse', Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint, voor de Nieuwsjaarswensch waarin 2022 door de mangel zal worden gehaald en er getoast zal worden op 2023.

Theater Kwast & The Dylan
De samenwerking tussen hotel The Dylan en Theater Kwast staat garant voor een unieke voorstelling. Bezoekers worden door het historische gebouw gevoerd om de Gijsbreght én de bijzondere locatie op levendige wijze te ervaren en te ondergaan. Op dezelfde plek waar 385 jaar gelden het stuk in première ging. Op de plek waar het stuk thuishoort.

Kaarten à € 35 te koop via https://www.dylanamsterdam.com/nl/gijsbreght/