AMSTERDAM - Het Concertgebouw verwelkomt dit najaar een keur aan vocale sterren, van jong tot oud en van nieuwe tot vaste gasten. In oktober debuteert de Turkse tenor Ilker Arcayürek met zijn interpretatie van Schuberts Winterreise. Twee weken later zingt mezzosopraan Christianne Stotijn Il tramonto van Respighi. Superster Cecilia Bartoli wordt als Cleopatra in Händels Giulio Cesare in Egitto vergezeld door het barokorkest van de Opéra de Monte-Carlo. Jakub Józef Orliński, ‘de breakdancende countertenor’, komt met het ensemble il Pomo d’Oro voor een volbloed Italiaans programma. Tenor Julian Prégardien en fortepianist Kristian Bezuidenhout vieren het 200-jarige bestaan van Schuberts monumentale liedcyclus Die schöne Müllerin. De Nederlandse sopraan Laetitia Gerards doet tot slot de Kleine Zaal aan voor een avondje ‘cherry picking’ met alleen maar klassieke highlights.


di 10 okt 2023 - Schuberts Winterreise met Ilker Arcayürek en Ammiel Bushakevitz

Het liedgenre ligt de in Istanboel geboren tenor Ilker Arcayürek na aan het hart, en naar Schubert keert hij telkens terug. Het lied zet hem aan het denken, de onderwerpen liggen doorgaans dicht bij hem. Op dinsdag 10 oktober voert hij Schuberts Winterreise uit met Ammiel Bushakevitz.

zo 22 okt 2023 - Christianne Stotijn zingt Puccini en Chausson

Mezzosopraan Christianne Stotijn zingt met het Concertgebouw Kamerorkest Il tramonto van de Italiaanse componist Ottorino Respighi. Het gedicht van Percy Bysshe Shelley gaat over de zonsondergang, de muziek is lyrisch en vol dramatiek maar tegelijkertijd intiem. Daarnaast zingt Stotijn Chaussons Chanson perpétuelle, een van de twee grote orkestliederen van de Franse componist, over het verdriet van een verlaten vrouw. De bewerking voor piano en strijkers is van de componist zelf.

zo 29 okt 2023 - Lea Desandre en Thomas Dunford

De Frans-Italiaanse mezzosopraan Lea Desandre studeerde zang én volgde twaalf jaar een balletopleiding. Op het podium is ze te vinden als zangeres in grote rollen. Zo zong ze in Mozarts La clemenza di Tito en Purcells Dido and Aeneas. Haar Amsterdamse programma voor de Kleine Zaal staat in het teken van de Franse liedkunst. Daarvoor brengt ze de Franse luitist Thomas Dunford mee. Hij begeleidt de mezzo, wier krachtige virtuositeit alom wordt geprezen in de buitenlandse pers.

ma 30 okt 2023 - Cecilia Bartoli is Cleopatra in Händels Giulio Cesare in Egitto

Een concert van Cecilia Bartoli is een package deal. Je krijgt een grote persoonlijkheid, een opmerkelijke stem, een extraverte show en technisch moeilijke stukken, opgediept in de uithoeken van het repertoire. Ze is een fenomeen, ze pakt de zaal in, het publiek adoreert haar. Samen met orkest en solisten van de Opéra de Monte-Carlo komt zij haar band met Het Concertgebouw versterken in Händels opera Giulio Cesare in Egitto.

Driehonderd jaar geleden schreef Händel slechts één opera voor het seizoen van de Royal Academy – en het werd een klassieker. Giulio Cesare in Egitto was het werk dat Händels reputatie als de belangrijkste operacomponist van zijn tijd vestigde. De muzikale uitwerking van de karakters bereikte een nieuwe intensiteit. De productie – gekenmerkt door fikse ruzies tussen de componist en de beroemde, maar lastige zangers – beleefde dertien voorstellingen, en werd in de volgende jaren driemaal herhaald. De opera was Händels populairste in Engeland en op het continent.

di 14 nov 2023 - Julian Prégardien & Kristian Bezuidenhout: 200 jaar Die schöne Müllerin

Tweehonderd jaar Die schöne Müllerin van dichter Wilhelm Müller is de aanleiding voor tenor Julian Prégardien en fortepianist Kristian Bezuidenhout om op tournee te gaan met Schuberts monumentale liederencyclus. ‘Door zijn spaarzame maar bewuste gebruik van gebaren kan men Schuberts spirituele drama bijna als in een pantomime volgen’, schreef een Duitse recensent over Prégardiens uitvoering.

zo 19 nov 2023 - Jakub Józef Orliński, il Pomo d’Oro en de Italianen

Jakub Józef Orliński’s ster is rijzende. Een uitzonderlijk legato, volop kracht in de lagere regionen, aandachtige dictie, theatrale flair, het zijn enkele van de lofprijzingen waar de pers mee strooit. De Poolse countertenor maakt opnieuw zijn opwachting in Amsterdam, met het historisch geïnformeerd spelende il Pomo d’Oro en een geheel Italiaans programma.

vr 15 dec 2023 - Klassieke highlights met Laetitia Gerards en Thomas Beijer

Korte stukken, muzikale highlights, als muzikale tapas geserveerd door sopraan Laetitia Gerards en pianist Thomas Beijer. De winnares van de Concertgebouw Young Talent Award 2014 groeide uit tot een graag geziene gast in Het Concertgebouw. Na een debuut bij de operahuizen van Palermo en Monte Carlo keert ze terug naar de Kleine Zaal voor een avond met haar favorieten.

https://www.concertgebouw.nl/