AMSTERDAM - Oude en moderne werken uit heel Spanje over strijd, verlies en verlangen o.l.v. Wouter Verhage. Vocaal Ensemble TIEN brengt met dit programma composities uit heel Spanje samen, waarbij Barcelona in tijden van glorie én van bittere strijd het centrale thema vormt. We zingen werken van beroemde componisten uit de Spaanse Renaissance, Tomás Luis da Victoria en Christobal Morales. Daarnaast klinkt ook minder bekende, prachtige muziek van Joan Pujol en Francisco Valls, beide werkzaam in Barcelona, en werken van Cererols, Basiana, Vives, Casals e.a.


Strijd om Barcelona
Barcelona was het centrum van een eeuwen durende strijd tussen Catalonië en Castilië, die zijn tragische hoogtepunt vond in de belegering en inname van de stad in 1713. Hun leed drukten de Catalanen uit in smartelijke volksmuziek, zoals Catalunya en altre temps. Naast genoemde oude muziek en traditionele liederen klinken moderne werken die verwijzen naar het conflict, dat nog steeds voortduurt. Het jongste werk dat TIEN ten gehore brengt is geschreven in 2019, het ingehouden maar uitdrukkingsvolle Silenci Latent van de Catalaan Guillem Ponsi.

Verdriet, verlies en hoop
Plorans Ploravit: de titel verwijst naar verdriet en verlies. Maar er is ook plaats voor hoop, op een wereld zonder strijd en conflict. We besluiten het concert met Da Pacem van Arvo Pärt, een componist wiens werk welhaast symbool staat voor de uitdrukkingskracht van muziek.

Concerten
zaterdag 7 maart 2020, 20.15 uur Waalse Kerk, Walenpleintje, Amsterdam in de serie Couleur Vocale
zondag 8 maart 2020, 15.00 uur Keijserkerk, Middenweg 148, 1462 HL Middenbeemster,