AMSTERDAM - Het Scheepvaartmuseum opent wegens de grote belangstelling tijdens de tentoonstelling ‘Ode aan een Amsterdammer’ op vier avonden extra lang haar deuren voor de Amsterdammer. Op woensdag 19 en 26 juli en op 2 en 9 augustus is de tentoonstelling gratis tot 21 uur geopend. Naast de tentoonstellingsruimte, is ook het VOC-schip 'Amsterdam' geopend met tussen 17-20 uur gratis korte (familie)rondleidingen op het schip. Ook is de horeca toegankelijk.

Van 21 t/m 27 augustus wordt in de tentoonstelling een selectie portetten getoond dat publiek heeft ingezonden. Dutch National Portrait Gallery en Het Scheepvaartmuseum bieden het publiek de mogelijkheid om een (zelf)portret in te zenden als onderdeel van de tentoonstelling. Geïnteresseerden kunnen tot 16 augustus meedoen met deze portretactie door een fotoportret van een Amsterdammer in te sturen. De beste inzendingen maken kans op een prijs. Voor meer informatie zie www.dutchnationalportrait.gallery/Amsterdammers en www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Portretactie: stuur je eigen Amsterdammer in

Dutch National Portrait Gallery en Het Scheepvaartmuseum bieden het publiek de mogelijkheid om portretfoto’s in te zenden via www.dutchnationalportrait.gallery als onderdeel van de tentoonstelling ‘Ode aan een Amsterdammer’. De wedstrijd is voor iedereen toegankelijk. De voorwaarde is dat de afgebeelde persoon een Amsterdammer is (inwoner van Amsterdam). Het gaat alleen om fotoportretten in staand formaat, niet om tekeningen of schilderijen. De beste (zelf)portretten worden getoond op de website van beide organisaties en van 21 t/m 27 augustus op een scherm in de tentoonstelling ‘Ode aan een Amsterdammer’ in Het Scheepvaartmuseum.

Prijs portretactie

De jury, bestaande uit de curator van Dutch National Portret Gallery en Sara Keijzer, conservator fotografie en film van Het Scheepvaartmuseum, maakt uit alle inzendingen een winnaar bekend op 27 augustus. Publiek kan de portretten tot 16 augustus uploaden via www.dutchnationalportrait.gallery/Amsterdammers. De prijs bestaat uit een gefotografeerd portret door een kunstenaar uit 'Ode aan een Amsterdammer' en twee tickets voor een privé rondleiding in Het Scheepvaartmuseum. Met het uploaden van de afbeelding geeft men toestemming om de afbeelding tot en met 1 oktober 2017 op de website en via de social media kanalen van Dutch National Portrait Gallery en Het Scheepvaartmuseum te publiceren.

Ode aan een Amsterdammer

Van 12 juli t/m 27 augustus is Dutch National Portrait Gallery te gast in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam met de tentoonstelling ‘Ode aan een Amsterdammer’. Circa zeventig geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten van Amsterdammers geven een beeld van het veelzijdige karakter van de stad, van zijn bewoners en van zijn kunstenaars. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en biedt iedereen de kans om oog in oog te staan met bekende en minder bekende Amsterdammers, zoals Johan Cruijff, Sophie Hilbrand, een anonieme feestvierder of havenarbeider. Burgemeester Eberhard van der Laan is te zien zoals hij dat zelf graag ziet: te midden van zijn medeburgers.