AMSTERDAM - Per 1 oktober 2017 is tourbedrijf FROM HERE in Amsterdam geopend. De onderneming is opgezet vanuit de toenemende behoefte aan een lokale ervaring op vakantie. FROM HERE vertelt en laat zien wat er vandaag de dag in de hoofdstad speelt door de hedendaagse cultuur uit te lichten. Amsterdam functioneert daarbij als ontdekkingslandschap voor de toerist.

“Als ik op vakantie ben wil ik niet alleen toerist zijn, ik wil weten wat er speelt in de stad of het land waar ik ben”, vertelt eigenaar Femmie Mulder (29). “Naar mijn mening is er geen betere manier om mij onderdeel van een stad te voelen dan samen met een local. Ga maar eens bij jezelf na. Hoe vaak komt het niet voor dat je op vakantie gaat, incheckt en aan de hoteleigenaar vraagt waar hij of zij zelf graag dineert? Of wat de plekken zijn waar niet te veel toeristen komen? Vanuit die visie is FROM HERE opgezet: een toerist moet zich onderdeel van de hedendaagse Amsterdamse cultuur kunnen voelen.”

Toeristen worden onder andere in Amsterdam Noord of het centrum rondgeleid en krijgen street art, initiatieven van lokale ondernemers, mode en unieke stadsgezichten te zien. Een lokale gids vertelt daarbij uitgebreid het verhaal achter het desbetreffende kunstwerk, de winkel of buurt. Voor een ieder die houdt van op maat gemaakte dingen heeft FROM HERE de ‘tour op maat’. Hierbij is het mogelijk om aan te geven welke interesses je hebt en op basis daarvan wordt een tour gecreëerd. Omdat niet iedere toerist zich comfortabel voelt om op de fiets te stappen, wordt bij elke tour een fiets- of wandeloptie aangeboden. Bij het tourbedrijf wordt het begeleiden van grote groepen met koptelefoon en vlag gemeden. Liever gaat FROM HERE voor een privésfeer waarbij de toerist de gelegenheid heeft om de gids het hemd van het lijf te vragen. Op deze manier wordt de mogelijkheid gecreëerd om veel over de Amsterdamse cultuur te weten te komen.

In de toekomst gaat de onderneming uitbreiden naar meer buurten buiten het centrum van Amsterdam en andere steden in Nederland. “Daarvoor zijn wij op zoek naar enthousiaste gidsen die hun stad of dorp vanuit een lokaal oogpunt willen laten zien”, zegt Femmie. Momenteel ligt de focus op Amsterdam, een gedeelte van het Groene Hart en het opzetten van een online platform.