AMSTERDAM - Het Rijksmuseum en de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) hebben gezamenlijk een zeldzame vijftiende-eeuwse schildering van de Chinese kunstenaar Ye Shuangshi verworven. Het werk - Zilverfazanten onder lentebloesems - vertegenwoordigt de top van de Chinese schilderkunst. De aankoop is de kroon op het 100-jarig jubileum van de VVAK, die haar collectie in het Rijksmuseum heeft ondergebracht.

Ter gelegenheid van het jubileum is in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum een tentoonstelling te zien van hoogtepunten uit de collectie van de VVAK. Bovendien organiseert de VVAK op 23 juni een symposium over de kunst van het verzamelen. Aanmelden voor het symposium: www.vvak.nl.

Zilverfazanten onder lentebloesems
Het werk Zilverfazanten onder lentebloesems van de Chinese kunstenaar Ye Shuangshi is een zeldzame schildering uit de vijftiende eeuw. Het paar zilverfazanten zijn samen met de andere vogels en de weelderig bloeiende voorjaarsplanten symbolen voor geluk en voorspoed. Dit soort kleurrijke bloem- en vogelschilderingen waren geliefd aan het keizerlijk hof, met hun gelukbrengende symboliek geschilderd in een naturalistische, nauwgezette stijl. De kunstenaar Shuangshi was de neef van de beroemde Lü Ji (c.1439-voor 1505) en hij was waarschijnlijk net als zijn oom een schilder aan het keizerlijk hof. Hoewel van Ji meerdere werken zijn overgeleverd, zijn er van Ye Shuangshi slechts twee werken bekend. Het is bijzonder dat het Rijksmuseum en de VVAK nu één van de werken hebben weten te verwerven.

Tentoonstelling in het Aziatisch Paviljoen
Ter gelegenheid van de 100-jarige samenwerking is in het Aziatisch Paviljoen een opstelling te zien van topstukken van de VVAK. Zo is een kabinet ingericht met de hoogtepunten uit de collectie Indiase miniaturen. Ook zijn de mooiste Aziatische bronzen beelden te zien, met als kern de uitzonderlijke Indonesische collectie.

Samenwerking
De VVAK werd in 1918 opgericht en hun collectie is al sinds 1952 in bruikleen bij het Rijksmuseum. Het vormt de hoofdcollectie van de opstelling in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum en de twee organisaties werken nauw samen bij de zorg voor de collectie. Het Rijksmuseum is er trots op dat het jubileum gevierd kan worden met de eerste, gezamenlijke aankoop van dit Chinese topstuk.