AMSTERDAM - Ooit gingen we van kolen naar aardgas, nu gaan we Van GasLos! Over 30 jaar koken we elektrisch en verwarmen we onze woningen en ons water op een schone, duurzame manier. Wilt u daar meer over weten? Kom dan op vrijdag 12 mei a.s. naar het gratis VanGasLos Festival, van 11.00 tot 19.00 uur in de voormalige elektriciteitscentrale op de Hoogte Kadijk 400 in Amsterdam.

Op het festival  kan iedereen informatie krijgen over aardgasloos wonen. Topkoks geven een kookworkshop inductiekoken en u kunt de bekende Foodblogster Francesca Kookt ontmoeten. Er is een informatiemarkt over energiezuinig wonen zonder aardgas en een kunstexpositie die een terugblik biedt op de huidige tijd vanuit 2050. En er zijn lekkere hapjes en drankjes en live muziek.

Wethouder en minister

De toegang is gratis. Het festival is in een prachtige voormalige elektriciteitscentrale. Een gebouw van Berlage dat in bezit is van Alliander en normaliter gesloten blijft voor het publiek. Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho is er ook, en eventueel demissionair minister Kamp. Misschien krijgt u de kans samen met hen een hapje elektrisch te koken!

Naar een stad zonder aardgas

VanGasLos is een landelijke actie van 10 tot en met 12 mei om mensen een voorproefje te geven op de aardgasloze toekomst. Ook Amsterdam bereidt zich daarop voor. De gemeente heeft in december 2016 de strategie Naar een  stad zonder aardgas vastgesteld.  Wat veel mensen niet weten, is dat aardgas (voor verwarming, koken  en warm water) verantwoordelijk is voor liefst 30% van de CO2-uitstoot van  Amsterdam!  Daarnaast raakt de Nederlandse voorraad op en zijn er al problemen met de winning. Denk aan Groningen. En als we aardgas moeten gaan importeren, gaat de prijs omhoog en worden we afhankelijk van buitenlandse mogendheden waar we liever niet afhankelijk van zijn.