In Huzarenstuk staan bevriende acteurs Flip Filz en Bram Coopmans eindelijk samen op het toneel. Als twee figuranten op een filmset staan ze klaar voor "actie". Maar worden ze wel gefilmd? Het zekere voor het onzekere nemend houden de mannen strijdbaar vol... Coopmans is op dit moment te zien in de hoofdrol Agamemnon in ‘De Oresteia’ van Het Nationale Theater en zal nu als "figurant" te zien zijn in Huzarenstuk (een co-productie van Het Nationale Theater / Theater Bellevue).

Voor Filz, eveneens schrijver van Huzarenstuk, is deze overgang ook precies waar het stuk over gaat. "Het idee voor dit stuk is ontstaan omdat ik merkte dat het heel moeilijk is om je identiteit vast te houden wanneer je uit het arbeidsproces valt. Uit het succesverhaal. Wat blijft er van je over als je jezelf niet belangrijk voelt?" Huzarenstuk gaat op 10 juni in première in Bellevue Lunchtheater.

Huzarenstuk
Bellevue Lunchtheater / Flip Filz / Bram Coopmans
di 5 juni t/m zo 1 juli (m.u.v. za/ma)

Twee figuranten zijn klaar voor "actie"
Op de filmset van een historisch oorlogsdrama staan twee figuranten klaar. Ze hebben zich ingelezen, ingeleefd en in vol ornaat opgetuigd als huzaren. Knipperen ze niet teveel? Worden ze überhaupt gefilmd? Het zekere voor het onzekere nemend houden de mannen strijdbaar vol. Ze willen de opnames niet verpesten of - erger nog - roemloos sneuvelen in de montage.

“Kijk eens naar de paardenvijgen. Ze zijn vers!”
“Nee joh, ze lagen hier de hele tijd al.”
“En toch slaat de damp er nu vanaf. Ik ruik een paard dat niet is langsgekomen.”

In Huzarenstuk zien we twee gekneusde mannen met een groot verlangen weer een rol van betekenis te spelen. Bram Coopmans en Flip Filz laten een wonderlijke vriendschap ontstaan in het verraderlijke gebied tussen feit en fictie.

Spel en concept: Bram Coopmans, Flip Filz
Tekst: Flip Filz
Eindregie: Robijn Wendelaar
Dramaturgie: Remco van Rijn
Kostuum: Rebekka Wormann
Scenografie: Julian Maiwald / Ruben Wijnstok

Flip Filz, afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, heeft sinds 1981 van Groningen tot Maastricht als freelance acteur gewerkt bij de meeste grote toneelgezelschappen. Daarnaast geeft hij spelles op de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten en schrijft/regisseert muziektheater.

Bram Coopmans studeerde af in 1999. Hij speelde bij diverse theatergroepen en mime-gezelschappen (o.a. Oostpool, NNT en Carver) en maakte zijn eigen voorstellingen bij o.a. Generale Oost, TgECHO. Sinds 2017 zit Coopmans in het acteursensemble van Het Nationale Theater.

Speeldata: di 5 juni t/m zo 1 juli 2018, 12:30 uur (m.u.v. zo/ma)
Première: zondag 10 juni, 12:30 uur
Locatie: Theater Bellevue, Amsterdam
Meer informatie en kaarten: www.theaterbellevue.nl