AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum sluit 2017 af met een nieuw record van circa 2.260.000 bezoekers. Hiermee is het museum het best bezochte museum van Nederland van het afgelopen jaar. Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): “Deze mijlpaal toont aan dat Van Gogh nog altijd ontelbare mensen uit de hele wereld inspireert. Dat is fantastisch.

Nog belangrijker is dat bijna 90 procent van de bezoekers zijn of haar bezoek beoordeelt met een ‘zeer goed’ of een ‘uitstekend’. Die hoge waardering kwam ook al naar voren in een grootschalig onderzoek dat de Erasmus University eerder dit jaar publiceerde over de reputatie van de 18 meest beroemde kunstmusea wereldwijd. Onder Europese respondenten staat het Van Gogh Museum op de eerste plaats in deze reputatieranking, op de voet gevolgd door het Louvre. Daar zijn wij als museum heel trots op want daar draait het uiteindelijk om: de kwaliteit van het museumbezoek.”

Verder groeide ook de online fanbase explosief. De Facebookpagina’s van het Van Gogh Museum en van Vincent van Gogh, beiden in beheer van het museum, hebben gezamenlijk inmiddels meer dan 4,4 miljoen volgers, Twitter telt ruim 1,4 miljoen fans en op Instagram verdubbelde het aantal volgers het afgelopen jaar naar ruim een half miljoen in totaal. Hiermee nestelt het museum zich – samen met het Museum of Modern Art (MoMa), het Louvre, het Metropolitan Museum of Art en de Saatchi Gallery – stevig in de internationale socialmedia-top vijf van musea. De eigen museumwebsite werd afgelopen jaar door ruim 3,2 miljoen mensen bezocht.

Veel aandacht trok het museum dit jaar onder meer met de presentatie van de twee teruggevonden schilderijen die eind 2016 opdoken in Napels en de goed ontvangen tentoonstellingen Prints in Paris 1900, Nederlanders in Parijs 1789-1914 en Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos. Daarnaast werd wereldwijde belangstelling getrokken met innovatieve projecten als ‘#SunflowersLIVE’, waarin met vijf livestreams vijf Zonnebloemen-schilderijen van Van Gogh digitaal werden samengebracht. Met dit project op Facebook bereikte het Van Gogh Museum miljoenen kunstliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten.

Museumbezoekers uit meer dan 125 landen

Vincent van Gogh, de museumcollectie en het tentoonstellingsprogramma blijven een substantiële aantrekkingskracht houden op museumbezoekers uit meer dan 125 landen. In vergelijking met 2016 groeide in 2017 het totaal aantal bezoekers van bijna 2,1 miljoen naar 2,26 miljoen. Het aantal Nederlandse bezoekers nam flink toe en steeg met bijna 25 procent ten opzichte van vorig jaar naar bijna 350.000 bezoekers in totaal. Nederland voert hiermee opnieuw de lijst van herkomstlanden aan, gevolgd door de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Opvallende stijgingen zijn onder meer te zien bij China en Zuid-Korea: van deze landen nam het aantal bezoekers met 50 procent toe. In 2017 werd eveneens Van Gogh verbindt gelanceerd. Met dit vierjarige leertraject wil het museum relevanter worden voor Amsterdamse jongeren met een Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond.

Tot slot steeg ook het aantal scholieren. Ruim 57.000 leerlingen bezochten het museum via één van de onderwijsprogramma’s. Een stijging van circa 24 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nog betere spreiding en hoge waardering

De verkoop van tickets met een starttijd is het afgelopen jaar fors toegenomen: waar in 2016 een derde van de bezoekers met een entreebewijs met aanvangstijd binnenkwam, is dat nu al ruim de helft van de bezoekers. Tickets met een starttijd maken een betere spreiding van bezoekersaantallen gedurende de dag mogelijk en zorgen ervoor dat de pieken en dalen van het toestromende publiek minder groot zijn.

De waardering van de bezoekers blijft onverminderd hoog: bijna 90 procent van de bezoekers beoordeelt zijn of haar bezoek met een ‘uitstekend’ of ‘zeer goed’ en geeft onder meer aan dat zij ‘aan het denken worden gezet’, ‘inspiratie opdoen’ en ‘geraakt worden’.
De serieuze belangstelling en zoektocht naar inspiratie blijken ook uit de mijlpaal die de multimediatour van het Van Gogh Museum in 2017 bereikte: deze interactieve audiotour werd afgelopen jaar voor de miljoenste keer overhandigd.

Gemiddeld één op de vijf bezoekers – en in het hoogseizoen één op de vier – zet de multimediatour in om Van Gogh en zijn kunst te ontdekken en beter te doorgronden.