AMSTERDAM – Vandaag verwelkomde De Nieuwe Kerk Amsterdam de 100.000ste bezoeker van World Press Photo 2018. Daarmee is dit de best bezochte editie van de jaarlijkse persfototentoonstelling deze eeuw. De bezoeker, en museumkaarthouder, meneer Geny Omlo uit Kilder, werd persoonlijk ontvangen door Cathelijne Broers, directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam, en Laurens Korteweg, directeur Tentoonstellingen van World Press Photo.

De tentoonstelling van ’s wereld meest prestigieuze internationale persfotowedstrijd bevat ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen, onder wie drie uit Nederland: Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen. De World Press Photo of the Year is Venezuela Crisis van Ronaldo Schemidt. De tentoonstelling omvat niet alleen de winnaars, maar ook alle genomineerden in de acht categorieën in de fotowedstijd, de vier categorieën in de Digital Storytelling Contest en de grote prijs, de World Press Photo of the Year. Daarnaast is er een overzicht van alle jaarwinnaars vanaf het begin van de wedstijd in 1955. World Press Photo 2018 is dagelijks te zien tot en met zondag 22 juli 2018, dagelijks van 10 tot 18 uur.

De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam is traditioneel de start van de jaarlijkse wereldtournee langs 100 locaties in 50 landen. Hiermee trekt de World Press Photo Foundation, wereldwijd meer dan 4 miljoen bezoekers.

Verwacht: Het leven van Boeddha, de weg naar nu
De Nieuwe Kerk Amsterdam opent op 16 september 2018 de tentoonstelling Het leven van Boeddha. De weg naar nu. Een schat aan millennia-oude objecten en hedendaagse kunst gaan elkaar in de tentoonstelling afwisselen. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018: er worden kunstwerken speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. De antieke kunst vertelt het levensverhaal van Siddhartha Gautama, oftewel de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. geboren als rijke prins, maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Daarin draaide alles om spirituele ontwikkeling. De fases in zijn leven: geboorte, ommekeer, verlichting, eerste leerrede en overlijden, staan aan de bron van het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling.

Te zien van 16–9 t/m 3–2–2019.