AMSTERDAM - Eye Filmmuseum keert deze zomer terug naar de plek waar de filmgeschiedenis begon. Cinéma Magique – een tent op de Parade met projecties op acht grote schermen – is een eerbetoon aan de begintijd van de cinema, toen kermisexploitanten rondtrokken met hun reisbioscoop. Bewegend beeld was rond 1910 al een kleurrijk wonder en verrassend gevarieerd. Bezoekers konden zich vergapen aan reisfilms, exotische phantom rides, wetenschappelijke opnamen, sportverslagen en circusdrama’s. De handgekleurde, feeërieke sprookjes van filmpionier Georges Méliès en de animatiefilms van Émile Cohl zorgden voor verrukking en verbazing.

Kermis, vaudeville, variété: de wereld van vermaak is de kraamkamer van de filmvoorstelling. Met Cinéma Magique, een voor het Parademuseum ontwikkelde filmische installatie, blikt het filmmuseum terug op de begintijd van de cinema, meer dan honderd jaar terug. Filmpioniers experimenteerden toen met licht, kleur en spel en de kunst van het verhalen vertellen met bewegende beelden. Kermisexploitanten sprongen in op de nieuwe ontwikkelingen en organiseerden filmvoorstellingen in luxueuze tenten, de reizende bioscoop die van kermis naar kermis trok.

Rondreizend theaterfestival de Parade trekt deze zomer voor de 28e keer langs de grootste steden van Nederland. Het tournee start vrijdag 29 juni in museumpark in Rotterdam om vervolgens verder te reizen naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. In totaal spelen er 80 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen voor groot en klein.

Rotterdam, Museumpark – 29 juni t/m 8 juli
Den Haag, Westbroekpark – 13 juli t/m 22 juli
Utrecht, Moreelsepark – 27 juli t/m 12 augustus
Amsterdam, Martin Luther Kingpark – 17 augustus t/m 2 september

Kermis, vaudeville, variété: de wereld van vermaak is de kraamkamer van de filmvoorstelling. Met Cinéma Magique, een voor de Parade ontwikkelde filmische installatie, blikt het filmmuseum terug op de begintijd van de cinema, meer dan honderd jaar terug. Filmpioniers experimenteerden toen met licht, kleur en spel en de kunst van het verhalen vertellen met bewegende beelden. Kermisexploitanten sprongen in op de nieuwe ontwikkelingen en organiseerden filmvoorstellingen in luxueuze tenten, de reizende bioscoop die van kermis naar kermis trok.

Acht schermen
Om het publiek binnen te voeren in de begintijd van de film heeft Eye een filmische installatie ontwikkeld met vroege films en filmfragmenten uit de eigen collectie. Het filmmuseum beschikt over een internationaal geroemde verzameling stille films; hierin bevinden zich onder meer reisjournaals, documentaires, avonturenfilms, komedies en feeërieken: met de hand ingekleurde, korte fantastische films.

Op acht schermen verschijnen beelden die de bezoeker uitnodigen de droomwereld van de vroege film binnen te stappen. De loops tonen animatiefilms, opnames van sportwedstrijden, vaudevilleacts, phantom rides (opnamen geschoten vanuit de bewegende auto of trein) en ook filmpjes met wetenschappelijke beelden (kijken door de microscoop).

Feeërieke beelden, zomerse muziek
Net als in de begindagen van de cinema zal de bezoeker zich verbazen over de magie en schoonheid van film; verre streken verschijnen op doek, de wereld komt in beweging en de speelfilm – met fatale vrouwen, diva’s en schelmen – gaat op zoek naar een eigen taal.

Stille films werden altijd vertoond met (live) muziek. Die traditie zet zich voort in Cinéma Magique: in de installatie is een score te horen van Nino Rota, de vaste componist van Federico Fellini.

Cinéma Magique staat deze zomer op alle haltes van De Parade. Het filmmuseum keert terug naar de plek waar het allemaal begonnen is: in een tent, in de wereld van vermaak en vaudeville.

Parademuseum
Het Parademuseum presenteert elke zomer een Nederlands museum op festival de Parade. In 2016 was dat het Nederlands Fotomuseum met een presentatie gewijd aan fotograaf Ed van der Elsken, in 2017 was dat Museum de Fundatie met een installatie van kunstenares Elise van der Linden.

Het Parademuseum is een initiatief van cultureel ondernemer Johan Idema en is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het Parademuseum is doorlopend geopend en kan bezocht worden vanaf twee uur (m.u.v. Rotterdam, daar vanaf drie uur), ook met kinderen.