AMSTERDAM - De allereerste VR-productie van Tsai Ming-liang, The Deserted, is vanaf 10 januari te zien in Eye Filmmuseum. De gelauwerde filmmaker maakt in zijn betoverende werk ruimte voor reflectie op het leven, en geesten en dromen uit het verleden. In de filmzalen zijn de films te zien van Tsai, inclusief zijn nieuwste documentaire Your Face. Ook brengt Eye drie digitaal gerestaureerde films opnieuw uit in de landelijke filmtheaters: Rebels of the Neon God, Vive l’amour en The River. Bij aanvang van het programma zijn Tsai en zijn vaste acteur Lee-Kang-sheng aanwezig. Ook geeft Tsai een masterclass in Eye.

Xtended: The Deserted, van 10 t/m 30 januari in Eye Filmmuseum, IJPromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/DesertedRetrospectief van Tsai Ming-liang vanaf 10 t/m 30 januari in Eye FilmmuseumRebels of the Neon God, Vive l’amour en The River vanaf 10 januari ook in de landelijke filmtheaters

Tsai Ming-liangs eerste virtual-realityproductie The Deserted is een 360º kunstwerk over een man die herstelt van een ziekte in een vervallen appartement in de bergen. Het enige contact dat hij heeft is met een vis in de badkuip. De gelauwerde Taiwanese regisseur roept met The Deserted een gevoel op van rust en maakt ruimte voor reflectie op het leven in al zijn aspecten.

De man, gespeeld door vaste Tsai-acteur Lee Kang-sheng, wordt bezocht door de geest van zijn overleden moeder en heeft als enige buurvrouw een eenzame bruid. De kijker ervaart van nabij het helingsproces van de rustende man, die in een droomstaat lijkt te verkeren.

The Deserted werd geselecteerd voor de prestigieuze VR-sectie van het filmfestival van Venetië 2017 en is in een verbeterde versie te zien in Eye. Het werk duurt een uur en is een echte cinematografische ervaring waarbij ieder zijn eigen film ziet. The Deserted is onderdeel van Xtended, een tweemaandelijks programma van Eye gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers.

Filmprogramma
In de filmzalen geeft Eye een compleet overzicht van Tsai’s oeuvre, dat ruim 25 jaar bestrijkt. Ook brengt Eye digitale restauraties van de eerste drie films van Tsai opnieuw uit in de landelijke filmtheaters (en te zien bij Picl): Rebels of the Neon God (1992), Vive l’amour (1994) en The River (1997).

Daarnaast wordt zijn nieuwste documentaire vertoond, Your Face (2018). Hiervoor wordt samengewerkt met IFFR, waar de film vanaf 24 januari 2019 voor het Nederlandse publiek in première gaat tijdens de 48ste editie van IFFR (23 jan - 3 feb 2019).

Bij aanvang van het programma zijn Tsai en zijn vaste acteur Lee Kang-sheng aanwezig en geeft hij een masterclass in Eye.

Tsai Ming-liang (1957) vernieuwde de filmtaal door puur op het beeld te vertrouwen. Onnadrukkelijk laat hij zien dat eenzaamheid de prijs is die we betalen voor onze consumptiemaatschappij. Iedereen hunkert in stilte, maar het verlangen naar contact wordt zelden ingelost.

Eye vertoont de volgende films van Tsai Ming-liang:

Rebels of the Neon God (1992)
Vive l’amour (1994)
The River (1997)
The Hole (1998)
What Time Is It There? (2001)
Goodbye, Dragon Inn (2003)
The Wayward Cloud (2005)
I Don’t Want to Sleep Alone (2006)
Visage (2009)
Stray Dogs (2013)
Journey to the West (2014)
Afternoon (2015, Nederlandse première)
Your Face (2018, Nederlandse première)

Filmbeschrijvingen en biografie van Tsai Ming-liang zijn op aanvraag beschikbaar.

Dit programma komt tot stand met een financiële bijdrage van Centre Culturel de Taiwan á Paris en Taipei Representative Office in the Netherlands.