AMSTERDAM - In opdracht van Theater Na de Dam schreef Arnon Grunberg een nieuwe toneeltekst. TA-acteurs Hans Kesting, Maria Kraakman, Frieda Pittoors, Hélène Devos, Robert de Hoog, Hugo Koolschijn en Bart Slegers lezen deze tekst op 4 mei voor het eerst voor publiek in de Stadsschouwburg Amsterdam. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst.

De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag is een tragikomedie over een holocaust overlevende in het #metoo tijdperk. Over de macht van het slachtoffer, over schuldgevoel en zelfvernietiging, over het verleden als chantagemiddel.

Grunberg debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Andere bekende werken zijn Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Met De man zonder ziekte was hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Grunbergs werk is anno 2017 in zesentwintig talen vertaald. Sinds 2009 schrijft hij dagelijks De Voetnoot in De Volkskrant. Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen goed behandeld is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. ‘Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam’, aldus Arnon Grunberg.

Wanneer: woensdag 4 mei 2018
Tijd: 21:00
Waar: Stadsschouwburg Amsterdam
Tel: (020) 624 23 11
Website: tga.nl
Prijzen: €15,00 / €12,50