AMSTERDAM - Van 9 tot en met 22 december zal de Toneelgroep Amsterdam opnieuw een roman van Louis Couperus op het toneel vertolken. Dit seizoen is 'De stille kracht', onderdeel van een trilogie waarbij de groep ook Couperus' andere werken 'Kleine zielen' en 'De dingen die voorbij gaan' ten gehore zal brengen.

De voorstelling wordt geregisseerd door Ivo Van Hove. Zijn vertolking van 'De stille kracht' stelt de botsing van twee culturen centraal. De ene is schijnbaar open, rationeel en bureaucratisch. De andere is verholen, magisch en mysterieus. De Westerling domineert en controleert, maar hij kan niet op tegen de stille kracht van het Oosten die onmerkbaar alles doordringt en een trage slijtage aanricht.

Dit wordt aan den lijve ervaren door Otto van Oudijck. Met daadkracht bestuurt hij zijn gewest op Java. Zijn leven staat volledig in dienst van zijn missie: welvaart brengen voor de bevolking. Het maakt hem blind en doof voor de noden van zijn familie. Ook heeft hij geen oog voor de plaatselijke cultuur en tradities. Een conflict met de lokale gezagsdragers roept krachten op waaraan de koloniaal zich vertilt. Langzaam verliest hij al zijn zekerheden en alles wat hem dierbaar is.

De voorstelling zal gehouden worden in de Stadsschouwburg Amsterdam. Prijzen van de kaarten variëren van €21 tot €36,50. Bekijk de website van Toneelgroep Amsterdam voor meer informatie en kaarten. Alle aankomende voorstellingen in de Stadsschouwburg zijn te zien via deze pagina.