AMSTERDAM - Op zondag 5 mei organiseert de Tolhuistuin een speciale vrijheidsmaaltijd: de Vrijheidsiftar. In de Tuin komen bezoekers samen om verhalen en gerechten te delen. De feestelijke avondmaaltijd is voor moslims en niet-moslims en wordt omlijst door live muziek en spoken wordartiesten.

Verschillende tradities
Op het programma staan verschillende spoken word artiesten. De artiesten vertellen over tradities, ervaring en herinneringen aan de iftars van hun diverse culturen. De avond is naast een viering ook een kennismaking met de iftar en de ramadan. De Tuin is prachtig versierd, er klinkt live muziek en een plek om te bidden is aanwezig.

Delen
Voor de vrijheidsmaaltijd roept de Tolhuistuin de bezoekers op om zelf een lekker gerecht(je) mee te nemen. De jaarlijkse deelmaaltijd brengt verbinding en mooie gesprekken. Voor een gedekte tafel, programma en een klein hapje en een drankje wordt gezorgd. Bezoekers kunnen een familierecept meebrengen, dat wordt gepubliceerd in een kookboek. De A'DAM Toren brengt dit kookboek vol handgeschreven familierecepten ter ere van de vrijheidsmaaltijd uit.

Aanvang ramadan
In verschillende culturen gelden voor de ramadan verschillende startmomenten, onder andere samenhangend met de stand van de maan. Zondag 5 mei is dus niet voor alle culturen een officiële aftrap van de ramadan, maar wel een mooi moment om kennis te maken met de vastenperiode, de iftar en om de vrijheid te vieren.

informatie Vrijheidsiftar
inloop: 18:30
aanvang programma: 19:00
aanvang diner: 19:30
entree: gratis, aanmelden via http://bit.ly/2IWIb4z
adres Tuin: Tolhuisweg 3, 1031 CL Amsterdam

website // facebook // aanmelden

Over de vrijheidsmaaltijden
De Vrijheidsmaaltijd is een gezamenlijke maaltijd op Bevrijdingsdag 5 mei 2019. Door heel Amsterdam worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, met kleine of grote verhalen, soms simpel en intiem, andere juist uitgebreid. Elke maaltijd is anders, maar de kern van de maaltijd is altijd: verbinden, mensen samenbrengen en met elkaar het gesprek aangaan. Bekijk het aanbod op www.4en5meiamsterdam.nl.

Theater na de Dam
Naast de vrijheidsmaaltijd staat op 5 mei in het kader van herdenking en vrijheid een theatervoorstelling van Theater Na De Dam op het programma. In de Tolhuistuin is de jongerenvoorstelling 'Eén tussen de naamloos velen' te zien. Dit project komt voort uit gesprekken tussen jongeren en ouderen in Amsterdam-Noord die de oorlog mee hebben gemaakt. De voorstelling is te zien op 4 mei om 20:00 en op 5 mei om 15:00.