AMSTERDAM - Vier weekenden lang staat het Nelson Mandelapark in Zuidoost op zijn kop. Want... het Kwaku Summer Festival strijkt weer neer. Van 15 juli tot en met 6 augustus. Boordevol muziek, exotisch eten, voetbal, theatervoorstellingen, lezingen en films. Samen met alle kleurrijke bezoekers zorgt het swingende programma voor de befaamde Kwaku-sfeer. Laat u meevoeren door alle geuren, kleuren, klanken en smaken naar verre werelden!

Tien redenen om te gaan:

1. Je voelt de historie
Alleen al om de beroemde historie is Kwaku uw bezoek waard. In 1975 organiseert een groepje mannen een voetbaltoernooi tussen de hoogbouw van de Bijlmermeer voor de jeugd die niet op vakantie kan gaan. De naam van het toernooi reikt al snel tot buiten de stadsgrenzen. Teams uit heel Nederland reizen af naar de Vogeltjeswei in de Bijlmer om te voetballen, maar ook om elkaar te ontmoeten onder het genot van bami, bloedworst en fladder. Er ontstaat een levendige handel in eten en drinken, vanuit de kofferbak van de geparkeerde auto’s. In 1983 verhuist het festival naar het Nelson Mandelapark. Kwakoe, of Kwaku zoals het nu heet, is een waar begrip en trekt elk jaar zo’n 300.000 bezoekers.

2. Smullen, met livemuziek
Ruim 100 eettentjes op Kwaku serveren een keur aan lekkere hapjes. Van Surinaamse spareribs tot Koreaanse taco’s: de beste gerechten uit de Zuid-Amerikaanse, Aziatische, Caribische en Afrikaanse keuken staan voor u klaar. Ook kunt u zich laten verleiden door mooie hebbedingetjes uit verre landen. Vijftien grote eetstands serveren ook livemuziek: van traditionele Surinaamse muziek tot salsa.

3. De beroemde Kwaku-sfeer verbindt
Kwaku is een van de grootste multiculturele festivals in Nederland. Het zorgt voor verbinding en ontmoeting. Heel veel verschillende culturen komen hier samen tot één kleurrijk geheel: van Afrika tot Zuid-Amerika, van Europa tot Azië. Samen zorgen zij voor de befaamde Kwaku-sfeer, als een vaste constante in het ware festivalgevoel.

4. Ontdek de groene parel van Zuidoost
Een natuurpark, recreatieweide, skatepark, magnoliavelden, sport- en spelvelden, uitkijkheuvel en waterpartijen. Dat is waar het feest zich afspeelt: het Nelson Mandelapark. Een prachtig park midden in de Bijlmermeer, aangelegd in 1970 en ruim 30 hectare groot. De internationaal bekende architect Francine Houben tekende voor de ingrijpende vernieuwing in 2011. Het Bijlmer Parktheater van architectenbureau Paul de Ruiter is een echte bezienswaardigheid.

5. Gek op voetbal?
Het voetbal is, gelukkig, terug van weggeweest. De straatvoetbalbond Nederland en Kwaku organiseren allerlei toernooien, voor dames, heren, veteranen en kinderen. Wie weet staat u straks met die beker in uw handen! Er wordt gespeeld in teams van vijf tegen vijf. Iedereen kan een team samenstellen. Inschrijven? www.svbn.nl/kwaku-festival/

6. Roze Zondag, Molukse en Hindoestaanse Dag
Op zondag 23 juli kleurt Kwaku roze. Roze Zondag is van oudsher een groot spektakel en onderdeel van de Gay Pride. Zaterdag 22 juli is het Hindoestaanse Dag en zondag 29 juli is het Molukse Dag. Check de speciale programma’s.

7. Voor iedereen toegankelijk
Het festivalterrein is voor iedereen toegankelijk, ook voor gehandicapten en rolstoelgebruikers, met extra brede toegangspoorten en gehandicaptentoiletten. Ook een scootmobiel mag het terrein op.

8. Vrijdag concerten
De twee Kwaku Friday Concerts zijn nieuw, en verrassend. Op 21 juli is er een twee uur durend concert van Earth, Wind & Fire Experience ft. Al Mckay. Al McKay is de originele gitarist van Earth, Wind & Fire en begon met zeven van de dertien originele muzikanten deze nieuwe formatie. Op 4 augustus treden drie grote internationale reggaesterren op: Richie Spice, Anthony B & Duane Stephenson.

9. Let op: kortingen
Een dagkaart kost € 5 (online) of € 7 (aan de kassa). Een passe-partout voor 4 zaterdagen en 4 zondagen kost € 27,50 (online). De toegang voor kinderen tot 13 jaar, onder begeleiding van een volwassene, is gratis. Heeft u een Stadspas met een groene stip? Dan krijgt u flinke kortingen. Zo heeft u al een dagkaart voor € 1,50 en een vierwekenpas voor € 6 (online) of € 7 (aan de kassa).

10. Goed te bereiken met OV
Bezoekers kunnen het terrein makkelijk bereiken, zeker ook met het openbaar vervoer. Vanaf NS station Bijlmer loopt u in een kwartier naar het festivalterrein. Ook stoppen er bussen vlakbij het terrein. Komt u toch met de auto? Er is dit jaar een bezoekersparkeerplaats waarop u voor 7 euro de hele dag kunt parkeren.