AMSTERDAM - In het filmprogramma The Man Machine in Eye komen mens en machine samen. Na de openingsavond, met performances, muziek en robots, volgen drie weken vol met vreeswekkende en hoopvolle toekomstvisies. In een van de vele specials treedt Colin Benders op, presenteert RoboHost de Robot Show, en maakt Lisette Ros van haar lichaam een machine. In de zelden vertoonde Tetsuo 1 en 2 herrijst de wrekende cultheld van ijzer en schroot.

The Man Machine, 18 oktober t/m 13 november 2018; films, gasten, live muziek en filmtalkshows. Tentoonstelling Ryioji Ikeda 15 september t/m 2 december 2018. In Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam. www.eyefilm.nl/manmachine

Sinds het ontstaan van de cinema zijn er filmmakers geweest die zich lieten inspireren door het spanningsveld tussen mens en machine. Van Futura de Maschinenmensch in Fritz Langs klassieker Metropolis tot de technologische staatsinvloed in THX-1138 van George Lucas, van de ontroerende jongen met scharen in plaats van handen Edward Scissorhands tot Ex Machina waarin de hoogste vorm van kunstmatige intelligentie wordt onderworpen aan de Turingtest.

In The Man Machine toont Eye deze en vele andere films over de fusie van mens en machine en de rol van hightech en big data. Daarnaast zijn er ook talkshows, lezingen, performances en andere specials:

Opening Night
Feestelijke openingsavond met voorproefjes en Dirk de zwervende robot, die zo levensecht is dat hij zelfs een keer is gearresteerd. Verder muziek door Okapi en Soon bij onder andere Ballet mécanique (1924) en machines die op zoek zijn naar intimiteit in een mechanistische wereld van Ellen van den Assem. Meer muziek is er van Jochem van Tol, Liú Mottes, Oscar Jan Hoogland, John van Oostrum en Ibelisse Guardia Ferragutti. Verder geeft Frank Mehring een lezing over de vraag hoe film en televisie de toekomst van de mensheid voorspellen. Maarten Lamers en Peter van der Putten (Leiden Institute for Advanced Computer Science) nemen je mee op een prettig duistere filosofische reis naar de toekomst met hun presentatie Three ways how robots will kill us, gevolgd door Ghost in the Shell.
18 okt 19.15

De Robot Show
Doe mee met de filmquiz geleid door RoboHost van de TU Delft. Daarna een lezing over creatieve, emotionele en religieuze robots, gevolgd door Paul Verhoevens RoboCop.
1 nov 19.15

Performance van Lisette Ros
Voorafgaand aan Spielbergs Minority Report geeft Lisette Ros de live-performance Intervening Space: My Self, the Body. Zij onderzoekt de geluiden van haar lichaam, zonder hulp van computers of audiosoftware. Zo gaat ze de confrontatie aan met zichzelf
2 nov 20.00

Colin Benders vs Fragment of an Empire
Colin Benders speelt live synthesizermuziek bij de fonkelende restauratie van Fragment of an Empire (1929). Hij componeerde deze score speciaal voor Eye. De Russische klassieker werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Nu is de film eindelijk in complete versie te zien.
4 nov 16.00

Tetsuo 1 en 2
Ze zijn bijna nooit te zien zijn, laat staan allebei vlak na elkaar: de Japanse cyberpunk Tetsuo 1 en 2, met de wrekende cultheld van ijzer en schroot. Op 25 okt geeft Tom Mes een lezing, met zeldzaam beeldmateriaal uit het privé-archief van regisseur Shinya Tsukamoto.
25 okt 19.15 (Tetsuo en lezing) en 31 okt 19.15 (Tetsuo 2: The Body Hammer)