AMSTELVEEN - Op 8 oktober bijten THE LEGENDS de spits af van het nieuwe theaterseizoen met hun bruisende muziektheatervoorstelling Swingin' Paris. Featuring toetsenist Wiboud Burkens, jazztrompettist/zanger Michael Varekamp en rijzende ster, chansonnière Tess Merlot. In Swingin' Paris voer Varekamp je met zijn bluesy stemgeluid en persoonlijke verhalen, samen met Merlot, mee door de straten van het bruisende Parijs rond de jaren 30. De aftrap vindt plaats in Schouwburg Amstelveen, gevolgd door een landelijke tour.

Jazz & Chansons

Swingin' Paris is een kruisbestuiving van melancholische jazz en blues uit het diepe zuiden van de VS, met haar broeierige muzikale klanken enerzijds en de oude lyrische Franse chansons van bijvoorbeeld Charles Trenet en de Hot Club de France van Django Reinhardt anderzijds.
In deze voorstelling duiken The Legends in de Franse tijd van paradijsvogels als Josephine Baker, Louis Armstrong en Sydney Bechet en toveren zij samen met Tess Merlot het theater om tot een romantische jazzkelder in het Parijs van rond 1930.

"In Swingin' Paris komen twee jeugdliefdes bij elkaar: New Orleans Jazz en het Franse chanson. Het mooie is dat ik pas later in mijn leven ontdekte dat die twee ook echt familie van elkaar zijn! " - Michael Varekamp

Beïnvloeding van culturen
Niet voor niets ontstond de jazz ooit in de Franse wijk van New Orleans, The French Quarter. Het aanstekelijke Franse 'joie de vivre' bleek een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van de jazz aan de andere kant van de oceaan. Vanaf de jaren twintig zou de jazz op haar beurt Parijs weer triomfantelijk veroveren. Hier kregen de doorgaans zwarte musici een warm welkom, in tegenstelling tot het alledaagse racisme en de segregatie die hen ten deel viel in Amerika. Namen als Josephine Baker, Sydney Bechet, Cole Porter en Ernest Hemingway zijn slechts enkele voorbeelden uit een hele reeks artiesten, schrijvers en kunstenaars die in Parijs leefden en de Amerikaanse cultuur beïnvloedde met de vrije geest van het Parijs van na 1900.

Theatertourdebuut chansonnière Tess Merlot
Voor Tess Merlot (1990) is het haar debuutronde langs de Nederlandse theaters. Ze timmerde hard aan de weg met Tess et les Moutons en had eerder een hit met Mon Paris en afgelopen zomer met La Haye. Ze was regelmatig te gast in de 'Sportzomer' van de NPO.

Over THE LEGENDS - Jazztrompettist/zanger Michael Varekamp en Hammondorganist Wiboud Burkens vormen samen al ruim zeven jaar de kern van het muziektheatergezelschap The Legends. Swingin' Paris is hun achtste productie. Wiboud Burkens is Hammondorganist, toetsenist, componist en producer voor o.a. Lalah Hathaway. Verder werkte hij met onder meer Candy Dulfer, Chaka Kahn en Leon Ware. Michael Varekamp is een Nederlandse jazztrompettist, (jazz)componist, zanger en bandleider. HIj stond op internationale podia en festivals zoals Jazz at Lincoln Center, North Sea Jazz en Birdland NY. In Japan ontving hij de Kobe Award. Hij tourde met Scott Hamilton en David Murray en speelde met Branford Marsalis.

De voorstellingen die in december langs de theaters touren worden exclusief in Kerstsfeer gepresenteerd.